Fašírky

Ukrajinské grečaniky - pohánkovo-mäsové fašírky (fotorecept)

Autor receptu: elenas

Výborné a jednoducho pripravené jedlo z ukrajinskej kuchyne. V preklade z ruštiny „grečka“ znamená pohánka. V podstate sú to mäsové fašírky s pohánkou. Určite odporúčam vyskúšať, sú jemné a veľmi chutné.

5-6
porcií
60 minút
príprava
40 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Pohánku opláchneme a uvaríme v osolenej vode. Ja varím v pomere pohánka/voda - 1:2 pod pokrievkou približne 15 minút. Uvarenú necháme vychladnúť.
  2. Mleté mäso, pohánku, vajcia, jemne nakrájanú 1 cibuľu, soľ, korenie všetko spolu premiešame. Z mäsovej zmesi tvarujeme fašírky, ktoré obaľujeme v múke a následne vysmážame na oleji z oboch strán do zlatista.
  3. Osmažené grečaniky odložíme na tanier. Druhú cibuľu nakrájame na pol kolieska a osmažíme vo výpeku. Do rajnice alebo hlbšej panvice poukladáme všetky grečaniky, na vrch dáme osmaženú cibuľu. Paradajkový pretlak zmiešame s kyslou smotanou, môžeme zriediť vodou a touto omáčkou zalejeme grečanilky. Pridáme bobkový list, pripadne iné koreniny podľa chuti, prikryjeme rajnicu pokrievkou a dusíme 20-25 minút.
  4. Podávame s obľúbenou prílohou. Ja som zvolila zemiakové pyré. Dobrú chuť.