Zeleninová omáčka

Uhorkovo-paradajková omáčka (fotorecept)

Autor receptu: tejaja

Niekoľko desaťročí mám doma nenápadnú knihu Zelenina vo výžive, ktorá je úžasným zdrojom nielen receptov zo zeleniny, ale zároveň aj informácií o jednotlivých druhoch zeleniny, vrátane ich výživových hodnôt.* Napriek tomu, že ju mám tak dlho, nájde sa v nej stále veľa receptov, ktoré som ešte nerobila. Tentokrát som siahla po recepte, ktorý zredukoval časť mojej úrody zo záhrady.

4
porcie
10 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Paradajky a cibuľu nakrájame, zalejeme vodou, osolíme a povaríme 10 minút.
  2. Potom dohladka rozmixujeme a necháme vychladnúť.
  3. Z oleja a múky urobíme zápražku, zalejeme ju vychladnutou paradajkovou šťavou, pridáme mletú papriku a za stáleho miešania privedieme k varu.
  4. Potom do omáčky vložíme na malé kocky nakrájané uhorky, premiešame a na slabšom plameni necháme povariť 5 minút.
  5. Podávame posypané syrom, prípadne aj s vajíčkom uvareným natvrdo.