Údený losos

Údený losos na tekvicovom pyré

Autor receptu: redakcia

4
porcie
45 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Piliny v záhrade alebo na balkóne zapálime na plechu a necháme chvíľu tlieť. Keď jemný oheň zmizne a bude sa z plechu jemne dymiť, položíme do plechu dierkový plech spolu s lososom, ktorého dobre posolíme alebo použijeme údenú soľ. Vložíme do rúry zohriatej na 160 °C na 15 minút, kde sa bude losos piecť a zároveň údiť. Pracujeme vo vetranej miestnosti.
  2. Tekvicu rozkrojíme napoly, pokvapkáme trochou olivového oleja, osolíme a pečieme v rúre pri teplote 180 °C 30 minút.
  3. Potom tekvicu vydlabeme a rozmixujeme v kuchynskom robote, na zjemnenie pridáme kocku masla a dobre premiešame. Hotového lososa pokvapkáme tekvicovým olejom a podávame spolu s jadierkami a pyré.