Údené v tokajskom (fotorecept)

Autor receptu: kukulienka71

Prichádza zimné obdobie a s ním chuť na sýtejšie jedlo, ktoré trocha prizdobené môže byť podávané aj pri slávnostnejšej príležitosti.

Postup

  1. Inšpiráciu mám z maďarskej kuchárskej knihy, zaujal ma, samozrejme, nádherný obrázok, tak som čakala na vhodnú chvíľu. Tá prišla pred dvomi rokmi práve v tomto sychravom období. Údené mäso môže byť aj šunka či bravčové stehno, ja som zvolila krkovičku. Dala som ju variť zakrytú spolu s pár zrnkami čierneho korenia, 1 bobkovým listom, očistenou cibuľou a koreňovou zeleninou do vody tak, aby bolo mäso ponorené do polovice.
  2. Keď bolo úplne mäkké, vybrala som ho, vývar som precedila a koreňovú zeleninu dala bokom. Po vychladnutí som z vývaru pozbierala prebytočný stuhnutý tuk a na ňom som poopekala kolieska zeleniny. Ak treba, pridajte trocha bravčovej masti.
  3. Opečenú zeleninu som zaprášila múkou, chvíľu premiešavala a zaliala vínom. Pridala som aj časť vývaru, to si korigujte podľa toho, koľko šťavy chcete mať. Omáčka vrela na miernom ohni za občasného premiešania asi 20 minút. Za ten čas som mäso pokrájala na hrubšie plátky a tie z oboch strán opiekla na panvici na masti.
  4. Uvarenú omáčku treba už len pretrieť cez sitko a prípadne dochutiť - ak sa použije suché víno, mierne prisladiť. Varila som s týmto vínom.
  5. K mäsu sa hodí zemiaková kaša a aj dusená kapusta.
  6. My sme mali po jeho konzumácii toľko energie, že sme poskladali toto 555 kusové puzzle:-)