Údené bravčové koleno
Údené bravčové koleno s vínnou omáčkou (fotorecept)
Autor receptu: kvakac
Vegetariáni nečítať. Pokiaľ máte radi mäso a víno, tak je to špeciál robený od srdca a s láskou.
6 porcií |
15 minút príprava |
120 minút na 150 °C |
Postup
- Veľmi dôležitá surovina. Víno, dobré, ktoré vám chutí, od neho bude potom aj kvalitná omáčka. Ja som použil takéto.
- Pripravíme si suroviny.
- Všetku zeleninu pokrájame nezáleží ako, bude sa potom mixovať. Cibuľu som dal dvojakú, lebo som mal mladej cibuľky málo a potrebuje to hodne cibule. Cesnak môžete nechať celé očistené strúčiky.
- Do hrnca dáme koleno a obložíme ho zeleninou. Hrniec použite s nepriľnavým dnom. Nesolíme, koleno je slané, takže až na záver, ak by bolo málo slané.
- Zalejeme vínom, tak aby mäso a zelenina vyčnievali, podľa obrázku. Zakryjeme a dáme do rúry na 150 °C na dve hodiny. Treba si vytiahnuť maslo z chladničky, aby zmäklo.
- Po dvoch hodinách vyberieme mäso z hrnca. Odstránime kosť z mäsa.
- Zeleninu v hrnci rozmixujeme na hladko a prepasírujeme cez sitko. Znovu dáme na sporák hrniec variť.
- Maslo s múkou dobre zmiešame a pridáme k zelenine. Varíme až nám to pekne zhustne. Omáčku máme hotovú, ak treba osolíme.
- Mäso pokrájame, pridáme nejakú prílohu a polejeme omáčkou. Mne sa hodí k tomu zemiaková kaša. K tomu pohár vína (ak zvýšilo z fľaše ) a môžte chutnať takúto dobrotu. Ešte niečo na zasmiatie, kde je zvyšné víno? Použil som ho všetko do hrnca - nehovor 7 dcl? Vieš, musím sa ti priznať, mne sa tá fľaša so zvyšným vínom rozbila a nechcel som ti hovoriť, aby si sa nehnevala!!!!!