Údené bravčové koleno

Údené bravčové koleno s vínnou omáčkou (fotorecept)

Autor receptu: kvakac

Vegetariáni nečítať. Pokiaľ máte radi mäso a víno, tak je to špeciál robený od srdca a s láskou.

6
porcií
15 minút
príprava
120 minút
na 150 °C

Postup

  1. Veľmi dôležitá surovina. Víno, dobré, ktoré vám chutí, od neho bude potom aj kvalitná omáčka. Ja som použil takéto.
  2. Pripravíme si suroviny.
  3. Všetku zeleninu pokrájame nezáleží ako, bude sa potom mixovať. Cibuľu som dal dvojakú, lebo som mal mladej cibuľky málo a potrebuje to hodne cibule. Cesnak môžete nechať celé očistené strúčiky.
  4. Do hrnca dáme koleno a obložíme ho zeleninou. Hrniec použite s nepriľnavým dnom. Nesolíme, koleno je slané, takže až na záver, ak by bolo málo slané.
  5. Zalejeme vínom, tak aby mäso a zelenina vyčnievali, podľa obrázku. Zakryjeme a dáme do rúry na 150 °C na dve hodiny. Treba si vytiahnuť maslo z chladničky, aby zmäklo.
  6. Po dvoch hodinách vyberieme mäso z hrnca. Odstránime kosť z mäsa.
  7. Zeleninu v hrnci rozmixujeme na hladko a prepasírujeme cez sitko. Znovu dáme na sporák hrniec variť.
  8. Maslo s múkou dobre zmiešame a pridáme k zelenine. Varíme až nám to pekne zhustne. Omáčku máme hotovú, ak treba osolíme.
  9. Mäso pokrájame, pridáme nejakú prílohu a polejeme omáčkou. Mne sa hodí k tomu zemiaková kaša. K tomu pohár vína (ak zvýšilo z fľaše ) a môžte chutnať takúto dobrotu. Ešte niečo na zasmiatie, kde je zvyšné víno? Použil som ho všetko do hrnca - nehovor 7 dcl? Vieš, musím sa ti priznať, mne sa tá fľaša so zvyšným vínom rozbila a nechcel som ti hovoriť, aby si sa nehnevala!!!!!