Tvarohovo-smotanový zákusok bez múky

Autor receptu: teniska

Tento recept je pôvodne z knihy od dám Tekelyových, mierne upravený a prispôsobený tomu, čo bolo doma :-)

20 minút
príprava
7 minút
na 220 °C

Suroviny

Postup

  1. Dáme vyhrievať rúru na 220°C. Pripravíme si plech 23x33, dáme naň papier na pečenie a ten potrieme maslom.
  2. Oddelíme bielka od žĺtkov. Z bielok vyšľaháme tuhý sneh, do ktorého zašľaháme 120 g trstinového cukru.
  3. Žĺtky vyšľaháme so zvyšným cukrom, čiže so 70 g, do penista. Pridáme kakao ( ja som mala málo kakao, tak som dosypala Granko). Do žĺtkovej zmesi pridáme bielkovú a opatrne zmiešame dokopy.
  4. Cesto vylejeme a rozotrieme na pripravený plech. Podľa pôvodného receptu sa má piecť max. 7 minút, ja som mala dlhšie - záleží od rúry. Jednoduchá kontrola - špajdla - vyberiem až keď mi cesto neostáva na špajdli.
  5. Kým sa pečie, resp. chladne cesto, urobíme krém - vyšľaháme smotanu do tuha. Vyšľahanú smotanu primiešame do jemného tvarohu a primiešame 2 PL medu.
  6. Keď je "korpus" vychladnutý, obrátime ho a opatrne stiahneme papier na pečenie. Podľa návodu sa mal potom koláč znova obrátiť, ale ja som nechala takto. Nanesieme krém a na krém nanesieme drobné ovocie. Podľa pôvodného receptu to boli čerstvé maliny, v mojom prípade stečený borievkový kompót. Podľa pôvodného receptu z toho mala výjsť roláda, mne však to cesto nekleslo tak, ako som si predstavovala, zrejme ten plech má byť väčší, takže som ho nechala ako koláč, príp. som ho preložila. Nakoniec dáme chladiť do chladničky :-) Obrázok originálneho receptu nájdete tu: http://bbonline.sk/wp-content/uploads/2013/12/%C4%8Cokol%C3%A1dov%C3%A1-rol%C3%A1da.jpg