Tvarohový koláč
Tvarohovo-marhuľový mrežovník (fotorecept)
Autor receptu: olinecka
Kto má rád tvaroh a marhule, nech vyskúša.
30-40 minút príprava |
30-40 minút na 180 °C |
Postup
- Pripravíme si suroviny na cesto.
- Do misy preosejeme múku, prášok do pečiva zmiešame s múkou, pridáme cukor, soľ, vajíčka a zmäknuté maslo nakrájané na menšie kúsky.
- Rukou alebo mixérom vypracujeme hladké cesto, netrvá to dlho. Cesto zabalíme do potravinovej fólie a vložíme do chladničky aspoň stuhnúť na 30 minút.
- Suroviny na plnku, ktorú pripravíme keď máme cesto v chladničke.
- Do misy dáme cukor, vajíčka, Gustin a vidličkou vyšľaháme. Postupne pridáme tvaroh, premiešame. Marhuľový kompót scedíme a necháme odkvapkať, marhule pokrájame na malé kúsky.
- Cesto dáme na pomúčenú pracovnú dosku a rozdelíme na dve časti - väčšiu a menšiu, viď foto.
- Väčšiu časť cesta rozvaľkáme. preložíme na plech 30x40 cm, zľahka popicháme vidličkou. Na cesto rozotrieme tvarohovú plnku a rozložíme pokrájané marhule.
- Menšiu časť cesta rozvaľkáme valčekom, urobíme po celom pláte zárezy a prenesieme na tvarohovú plnku. Alebo z cesta urobíme šúľky a poukladáme ich na plnku tak, aby tvorili, mriežku.
- Rúru predhrejeme na 180 stupňov a koláč pečieme 35-40 minút.
- Po upečení necháme vychladnúť a posypeme práškovým cukrom.