Tvarohovo-kôprový koláč - Túros kapros lepény (fotorecept)

Autor receptu: izabella929

Upiekla som tvarohovo-kôprový koláč, ktorého pôvod je v Maďarsku. U nás tento koláč pečie krstná mama neveste na svadbu. Koláč sa pečie na veľkých obdlžnikových alebo okrúhlych plechoch v murovaných peciach. Na predsvadobnú hostinu ich prináša krstná zabalené v krásnych vyšívaných obrúskoch zviazaných do úhľadných uzlíkov. Koláč sa pečie v sladkej aj slanej podobe. Určení ľudia zo svadobného sprievodu ponúkajú okolo stojacich zvedavcov pohárikom výbornej slivovice a týmto vynikajúcim tvarožníkom.

70 minút
príprava
40 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Múky som preosiala, pridala som masť a pomrvila som ich spolu. Z deci mlieka, štipky cukru a drožia som dala vykysnúť kvások. Vykysnutý kvások som primiešla do múky spolu s celým vajcom, štipkou soli, zbytkom cukru a lyžicou smotany a vypracovala som cesto.
  2. Cestom som pomúčila a nechala kysnúť zakryté jednu hodinu. Pokiaľ cesto kyslo, urobila som si tvarohúvú plnku. Dve žĺtky s dvoma lyžicami cukru som dala do miešacej misy..
  3. Vymiešala som ich do peny. Pridala som lyžicu hladkej múky a opäť som to premiešala.
  4. Pridala som 2 lyžice smotany..a opäť som to pomaly premiešala..pridala som pokrájaný kôpor na drobné kúsky...
  5. Do plnky som primiešala tvaroh..bielky vyšlahané do tuhej peny sa pridávajú k plnke tesne pred vložením koláča do rúry..
  6. Cesto mi krásne vykyslo. Vyvaľkala som ho na veľkosť plechu. Malo by sa piecť na plechu: 21 x 25 cm. Keďže taký malý plech nemám, vyvaľkala som ho na 22 x 33 cm, takže som pridala k 500 g tvarohu ešte 100 g.
  7. Cesto som uložila na masťou vymazaný plech/môže sa potrieť aj olejom.
  8. K plnke som opatrne pomaly pridala tvrdý sneh z bielkov.
  9. Uložila som plnku na koláč. Teraz som zapla rúru na 200 st. a do studenej nepredhriatej rúry som vložila koláč. Koláč kysne počas zohrievania rúry. Pečie sa 40 min. Ale po 20 min. som koláč vybrala, potrela som ešte žĺtkom zmiešaným s lyžicou smotany a vložila do rúry na dopečenie..
  10. Upečený koláč. Dobrú chuť.