Tvarohové koláče
Tvarohové koláčiky s vrkočom na vrchu (fotorecept)
Autor receptu: luwinka
Tak som skúsila upiecť koláčiky na vrchu s takýmto vrkôčikom. Cesto je fajnové, dobre sa mi s ním pracovalo.* Použila som pohár s objemom 2 dl.
8 porcií |
35 minút na 180 °C |
Postup
- Mlieko, cukor a droždie dáme do misy, vymiešame a necháme 5 - 7 minút kysnúť.
- Pridáme olej, bielok, soľ a znovu vymiešame. Nakoniec pridáme múku.
- Vypracujeme cesto, ktoré necháme 40 minút kysnúť zakryté pod utierkou.
- Tu už pekne vykyslo cesto.
- Dáme ho na dosku vysypanú múkou a urobíme valec, ktorý rozdelíme na 8 dielov.
- Každý jeden diel vytvarujeme do tvaru gule, ako buchtu.
- Teraz každý kus cesta valčekom vyvaľkáme do okrúhleho tvaru.
- Zoberieme si radielko alebo ostrý nôž a po okrajoch od vrchu budeme rezať kolom dokola asi približne 0,5 cm z cesta. Pri vrchu necháme nenarezané miesto, tak ako je na obrázku.
- Plnka: Tvaroh s cukrom ochutíme nastrúhanou citrónovou kôrou.
- Lyžičkou kladieme kôpky tvarohovej plnky do stredu.
- Okraje cesta prehneme cez plnku smerom do stredu aj z bokov aj dolu prehneme a jemne zatlačíme ako je na obrázku.
- Teraz si zoberieme ten vykrojený okraj cesta a prehneme ho cez vrch a začneme zapletať do vrkoča.
- Ku koncu podohneme ten okraj smerom do vnútra a zatlačíme a máme vrkoč na koláčiku.
- Takto spravíme všetky koláčiky.
- Dáme ich na vymastený plech ( ja som použila alobal, ktorý som trochu pomastila olejom). Vrch potrieme rozšľahaným žĺtkom. Dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 stupňov 35 minút.
- Upečené necháme vychladnúť.
- Zopár môžeme posypať po vrchu práškovým cukrom.
- Na miske.
- V reze vidieť aký je koláčik jemný a nadýchaný.