Tvarohové koláče s lekvárom a orechami (fotorecept)

Autor receptu: kimlo

Ľudový recept, ktorý dedíme po našich mamách...

60 minút
príprava
20 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Preosejeme múku, pridáme štipku soli, olej, mlieko, a vykysnutý kvások ktorý sme si pripravili z vlažnej vody, droždia a 2KL cukru. Vymiesime hladké nelepivé vláčne cesto, ja používam na miesenie domácu pekáreň. Hotové cesto dáme do misky, prikryjeme, a dáme do tepla vykysnúť až takmer zdvojnásobí svoj objem. Ja dávam do vypnutej rúry, je tam stála teplota a cesto tam pekne nakysne. Fotiť recept som sa rozhodol neskôr, takže fotka cesta tu chýba.
  2. Na pomúčenej doske cesto vyvaľkáme na hrúbku asi 1cm, a pohárom alebo okrúhlou formičkou vykrajujeme kolieska, ktoré kladieme na plech vystlaný papierom alebo fóliou na pečenie.
  3. Kolieska cesta zvrchu pritlačíme dnom pohára, čím nám vznikne akási jamka na plnku.
  4. Zo zvyšku cesta rukami vytvarujeme väčší koláč...
  5. Do misky dáme tvaroh, vajce, práškový a vanilínový cukor, Zlatý klas, vopred namočené a precedené hrozienka, a vymiešame tvarohovú plnku.
  6. Plnku nanášame lyžičkou na pripravené cesto, nemusíme šetriť, aby koláče boli šťavnaté...
  7. Na tvarohovú plnku pridáme malou lyžičkou kúsky slivkového lekváru...
  8. ...a štipku mletých orechov zmiešaných s práškovým cukrom...
  9. Okraje cesta potrieme olejom....
  10. Vložíme do vyhriatej rúry na 200°C a pečieme asi 20 minút.
  11. Po upečení opäť potrieme okraje koláčov olejom...
  12. ...a podávame...