Tvarohové koláče s lekvárom a orechami (fotorecept)
Autor receptu: kimlo
Ľudový recept, ktorý dedíme po našich mamách...
60 minút príprava |
20 minút na 200 °C |
Postup
- Preosejeme múku, pridáme štipku soli, olej, mlieko, a vykysnutý kvások ktorý sme si pripravili z vlažnej vody, droždia a 2KL cukru.
Vymiesime hladké nelepivé vláčne cesto, ja používam na miesenie domácu pekáreň. Hotové cesto dáme do misky, prikryjeme, a dáme do tepla vykysnúť až takmer zdvojnásobí svoj objem. Ja dávam do vypnutej rúry, je tam stála teplota a cesto tam pekne nakysne. Fotiť recept som sa rozhodol neskôr, takže fotka cesta tu chýba.
- Na pomúčenej doske cesto vyvaľkáme na hrúbku asi 1cm, a pohárom alebo okrúhlou formičkou vykrajujeme kolieska, ktoré kladieme na plech vystlaný papierom alebo fóliou na pečenie.
- Kolieska cesta zvrchu pritlačíme dnom pohára, čím nám vznikne akási jamka na plnku.
- Zo zvyšku cesta rukami vytvarujeme väčší koláč...
- Do misky dáme tvaroh, vajce, práškový a vanilínový cukor, Zlatý klas, vopred namočené a precedené hrozienka, a vymiešame tvarohovú plnku.
- Plnku nanášame lyžičkou na pripravené cesto, nemusíme šetriť, aby koláče boli šťavnaté...
- Na tvarohovú plnku pridáme malou lyžičkou kúsky slivkového lekváru...
- ...a štipku mletých orechov zmiešaných s práškovým cukrom...
- Okraje cesta potrieme olejom....
- Vložíme do vyhriatej rúry na 200°C a pečieme asi 20 minút.
- Po upečení opäť potrieme okraje koláčov olejom...
- ...a podávame...