Tvarohové koláče (fotorecept)
Autor receptu: cesminaz
Vyborné kysnute kolace ;-P
26 ks porcií |
25 minút na 190 °C |
Postup
- V jednej miske si lyzicou pomiesame obe muky, sol, cukor a citronovu koru. Potom pridame olej, bielok z jedneho vajca a v 2 dl mlieku napucane kvasnice. Zvysnych cca 3,5 dl mlieka mozte prilievat postupne. Vypracujeme si polotuhe cesto, ktore sa ma takpovediac naťahovať a oddelovat od misky. Nakoniec pomocou trochy muky, este zopar krat cesto premiesime do bochnika. Poprasime ho mukou a nechame nakysnut na teplejsom mieste cca1 h.
- Nakysnute cesto vyklopime na pomucenu dosku, urobime valec a pokrajame ho na kusky rovnakej velkosti. Kazdy kusok vymiesime do bochnicka a nechame 30 minut zakryte utierkou podkysnut. Mne vyslo 26 kusov.
- Kym bochnicky kysnu, si nachystame plnku:
Zmiesame 500 g tvarohu, krystalovy cukor podla chuti, 1 vajce a citronovu stavu. Ja tu mam aj jeden lekvar, lebo na niekolko kuskov dam k tvarohu aj lekvar :-) to velmi lubime.
- Po 30 minutach, ked uz bochníčky podkysli, ich ideme plnit..
Bochnicek najprv roztapkame rukami, polozime zo 2 KL tvarohu a cesto uzavrieme ako buchtu :-)
- Naplnene bochnicky poukladame trocha dalej od seba na plech s pečiacim papierom. Natrieme ich žĺtkom, ktore sme zmiesali s kvapkou vody. Nasledne ostrymi nožnicami strihneme rez cez celu buchtu :-) Bochnik sa roztvori a tvaroh vykukne :-) Kolace netreba nechat podkysnut, ale uz aj ich dame piect do rury, ktoru sme si uz dopredu rozohriali na 190 °C na cca 25 minut.
- Koláče sa krásne upiekli ;-P Natierat ich netreba ničím, len nechat vychladnut :-)
- Bochniky na druhom plechu som strihla do kríža a do stredu dala este lekvar. Trocha som ich posypala aj celym makom :-)
- Koláče su vyborne, lahučke, jemne a voňave ;-) Su krásne mäkke a zostanu mäkke aj niekolko dní :-)