Tvarohové guľky s jahodami

Autor receptu: dvorka

Moje letné prázdniny sa spájali s týmto lahodným pokrmom. Keď sme prišli tri deti s mamkou k mojej babičke v Hradci Králové, prvé jedlo čo bolo vždy boli guľky s jahodami. A keď babička nezohnala jahody, boli sme marhuľové. Mám teraz dosť jahôd na záhradke a tak som dnes urobila moju spomienku na veľmi ranné detstvo :)

4
porcie
40 minút
príprava
2 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Ak je tvaroh hrudkovitý, moja babička ho rozvaľkala v sáčku na jemný. Aj ja som tak robila, lebo som nekúpila jemný tvaroh.
  2. Tvaroh som zmiešala s vajíčkom. Pridala som múku, olej a vypracovala hladké mierne lepivé cesto. Ak je tuhšie, treba pridať žĺtko.
  3. Vypracovala som si takéto cesto.
  4. Z cesta som si urobila valec, niťou som ho nakrájala na asi 1 cm hrubé kolieska.
  5. Kolieska som trochu oprášila v múke, roztlačila prstami na koliesko asi pol cm hrubé a vložila som do stredu jahody. Ak máme veľké jahody, môže sa dať jedna veľká. Ja som dávala najskôr malé. Jahody sa môžu mierne pocukrovať, ak nie sú dosť sladké.
  6. Najskôr som si spojila dve strany, potom som k nim prilepila ďalšie.
  7. Nakoniec som si pozliepala guľku, povaľkala v múke a uložila na bok. Dala som si variť vodu do veľkého hrnca a osolila ju.
  8. Kým sa mi zvarila voda, na panvici som nasucho opražila strúhanku a potom som do stredu vložila maslo aby sa roztopilo a plyn pod panvicou som vypla. Strúhanku som premiešala s roztopeným maslom.
  9. Do vriacej vody som vložila guľky, nechala ich v miernom vare a keď vyplávali na povrch, ešte som 2 minúty povarila.
  10. Vybrala som guľky z vody, posypala strúhankou a už len zjesť. A že chutia, skoro ako od babičky. Také ako robievala ona už mať nikdy nebudem, no dnes ich mám po ... xxx rokoch.