Tvarohové gombóce s makovou plnkou (fotorecept)
Autor receptu: cesminaz
Tento priam fantastický a lahodný desertík mám z časopisu " nový čas pre ženy"ale rok neviem,kedže mám len vytrhnutú stránku z časopisu od mami :-)) Je naozaj výnimočný,ako aj lákavým vzhľadom tak aj chuťou...
9 kusov porcií |
40 minút príprava |
10 minút tepelná úprava |
Postup
- Piškóty valčekom podrvíme na omrvinky.Kto nemá poruke piškóty,môže ich nahradit mletými ovsenými vločkami-mám to odskúšané ;-) Čokoládu spustíme vo vodnom kúpeli a potom oboje zmiešame s makom,medom,mliekom,cukrom a podla chuti s esenciou.Hotovú masu odložíme na 30 minut do chladničky.
- Zatial si pripravíme cesto :-) Tvaroh,maslo,cukor,citronovú šťavu,strúhanku,vajce a žľtok spolu zmiešame a vznikne nám polotuhé cesto-masa.Necháme ju postáť kým nám plnka v chladničke chladne.
- Po 30tich minutách vyberieme plnku z chladničky,z ktorej rukou vyformujeme pojednom gulky velké ako menší orech.To isté urobíme aj s tvarohovou masou,len ztej formujeme velkosť gombocu-gule :-) Potom postupne každý gombóc v dlani roztlačíme a do stredu vložíme gulku plnky a znovu uzatvorime-vytvoríme gomboc,aby plnka ostala v strede gombocu ;-D
- Ked máme všetky gombóce hotové,dáme ich variť do mierne osladenej vody na 10 minut-voda musí vrieť,ked dávame gomboce.Vyberáme ich opatrne,sú ešte krehučké..neskôr trocha ztuhnu.
- Uvarené povyberáme z vody na tanier,ktorý prikryjeme aby gombóce nevychladli,kým si spravíme vanilkovú omáčku ;-) poprípade vanilkový puding.
- Ja som pripravila redší vanilkový puding,ktorý som použila ako omáčku-je to rýchlejšie.
- Teraz nám ostáva už len servírovanie ;-DD Do hlbších tanierou dáme po veľkej naberačke vanilkový puding,zlahka položíme doňho gombóce,ktoré posypeme makom a cukrom ;-) a už len "veľkú lyžicu do ruky" ;-)))
Dobrú chuť!
- Tip na vanilkovú omáčku z receptu:
250ml mlieka,250ml šlahačkovej smotany,1 vanilkový struk- dreň,5 žľtkov a 100 g kr.cukor.Mlieko,smotanu,dreň necháme zovrieť.Žľtky vzšlaháme s cukrom dopenista,potom do nich všľaháme horúce vanilkové mlieko a vlejeme späť do hrnca.Omáčku už nevaríme,ale pri nízkej teplote šľaháme do zhustnutia.