Tvarohové gombóce s makovou plnkou (fotorecept)

Autor receptu: cesminaz

Tento priam fantastický a lahodný desertík mám z časopisu " nový čas pre ženy"ale rok neviem,kedže mám len vytrhnutú stránku z časopisu od mami :-)) Je naozaj výnimočný,ako aj lákavým vzhľadom tak aj chuťou...

9 kusov
porcií
40 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Piškóty valčekom podrvíme na omrvinky.Kto nemá poruke piškóty,môže ich nahradit mletými ovsenými vločkami-mám to odskúšané ;-) Čokoládu spustíme vo vodnom kúpeli a potom oboje zmiešame s makom,medom,mliekom,cukrom a podla chuti s esenciou.Hotovú masu odložíme na 30 minut do chladničky.
  2. Zatial si pripravíme cesto :-) Tvaroh,maslo,cukor,citronovú šťavu,strúhanku,vajce a žľtok spolu zmiešame a vznikne nám polotuhé cesto-masa.Necháme ju postáť kým nám plnka v chladničke chladne.
  3. Po 30tich minutách vyberieme plnku z chladničky,z ktorej rukou vyformujeme pojednom gulky velké ako menší orech.To isté urobíme aj s tvarohovou masou,len ztej formujeme velkosť gombocu-gule :-) Potom postupne každý gombóc v dlani roztlačíme a do stredu vložíme gulku plnky a znovu uzatvorime-vytvoríme gomboc,aby plnka ostala v strede gombocu ;-D
  4. Ked máme všetky gombóce hotové,dáme ich variť do mierne osladenej vody na 10 minut-voda musí vrieť,ked dávame gomboce.Vyberáme ich opatrne,sú ešte krehučké..neskôr trocha ztuhnu.
  5. Uvarené povyberáme z vody na tanier,ktorý prikryjeme aby gombóce nevychladli,kým si spravíme vanilkovú omáčku ;-) poprípade vanilkový puding.
  6. Ja som pripravila redší vanilkový puding,ktorý som použila ako omáčku-je to rýchlejšie.
  7. Teraz nám ostáva už len servírovanie ;-DD Do hlbších tanierou dáme po veľkej naberačke vanilkový puding,zlahka položíme doňho gombóce,ktoré posypeme makom a cukrom ;-) a už len "veľkú lyžicu do ruky" ;-))) Dobrú chuť!
  8. Tip na vanilkovú omáčku z receptu: 250ml mlieka,250ml šlahačkovej smotany,1 vanilkový struk- dreň,5 žľtkov a 100 g kr.cukor.Mlieko,smotanu,dreň necháme zovrieť.Žľtky vzšlaháme s cukrom dopenista,potom do nich všľaháme horúce vanilkové mlieko a vlejeme späť do hrnca.Omáčku už nevaríme,ale pri nízkej teplote šľaháme do zhustnutia.