Tvarohové alebo tvarohovo-bryndzové pagáčiky (fotorecept)

Autor receptu: dvorka

V televíznej relácii Tajomstvo mojej kuchyne ma oslovili Tvarohové pagáčiky. Cesto niekoľko krát poskladané je predurčené na lístkovanie a lákala ma aj chuť tvarohu a nie klasických škvariek. Vyskúšala som nie pôvodný recept, ale trochu som ho dotvorila podľa svojho gusta. polovicu masla som nahradila bryndzou a kyslú smotanu jogurtom.

20 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Všetky suroviny na cesto som spracovala do hladkého cesta. Dala som ho na 30 minút do chladničky.
  2. Cesto po polhodine som vyvaľkala na pomúčenej doske na hrúbku asi 1 cm a potom som poprekladala najskôr na tretiny a potom na polovičku.
  3. Takto prvý krát preložené cesto som vložila do chladničky na 20 minút.
  4. Postup s vyvaľkaním, prekladaním a 20 minútovým chladením som opakovala ešte 3x. Spolu som prekladala cesto 4x. Znova som ho vložila na 20 minút do chladničky.
  5. Cesto som po poslednom oddychovaní vyvaľkala na hrúbku 1 cm. nožíkom som po celom ceste spravila mriežku a povykrajovala som malé kolieska, uložila na plech. Odkrojkové cesto som dobre spracovala, vyvaľkala na tenko, preložila na tretiny a potom na polovicu a kým som ponatierala pagáčiky a posypala sezamom, nechala som cesto v chladničke. Odkrojkové cesto som si vyvaľkala na koliesko, nakrájala na 8 častí - trojuholníčkov a spravila som rohlíčky. Nelístkovali sa ako pagáčiky, ale chutili rovnako. Poukladala som na plech, natrela vajíčkom a posypala sezamom. Vo vyhriatej rúre na 180°C som piekla obidva plechy na teplom vzduchu 20 minút.
  6. Piekla som večer a nevedela som trafiť skutočnú farbu pečiva. Vidno však, že pekne podrástli aj keď som dával alen polovičku PDP oproti pôvodnému receptu a polovičná dávka masla nahradená bryndzou urobila cesto chutnejším a menej mastným.
  7. Rohlíčky aj s pagáčikmi.