Tvarohové alebo tvarohovo-bryndzové pagáčiky (fotorecept)
Autor receptu: dvorka
V televíznej relácii Tajomstvo mojej kuchyne ma oslovili Tvarohové pagáčiky. Cesto niekoľko krát poskladané je predurčené na lístkovanie a lákala ma aj chuť tvarohu a nie klasických škvariek. Vyskúšala som nie pôvodný recept, ale trochu som ho dotvorila podľa svojho gusta. polovicu masla som nahradila bryndzou a kyslú smotanu jogurtom.
Postup
- Všetky suroviny na cesto som spracovala do hladkého cesta. Dala som ho na 30 minút do chladničky.
- Cesto po polhodine som vyvaľkala na pomúčenej doske na hrúbku asi 1 cm a potom som poprekladala najskôr na tretiny a potom na polovičku.
- Takto prvý krát preložené cesto som vložila do chladničky na 20 minút.
- Postup s vyvaľkaním, prekladaním a 20 minútovým chladením som opakovala ešte 3x. Spolu som prekladala cesto 4x. Znova som ho vložila na 20 minút do chladničky.
- Cesto som po poslednom oddychovaní vyvaľkala na hrúbku 1 cm. nožíkom som po celom ceste spravila mriežku a povykrajovala som malé kolieska, uložila na plech. Odkrojkové cesto som dobre spracovala, vyvaľkala na tenko, preložila na tretiny a potom na polovicu a kým som ponatierala pagáčiky a posypala sezamom, nechala som cesto v chladničke. Odkrojkové cesto som si vyvaľkala na koliesko, nakrájala na 8 častí - trojuholníčkov a spravila som rohlíčky. Nelístkovali sa ako pagáčiky, ale chutili rovnako. Poukladala som na plech, natrela vajíčkom a posypala sezamom. Vo vyhriatej rúre na 180°C som piekla obidva plechy na teplom vzduchu 20 minút.
- Piekla som večer a nevedela som trafiť skutočnú farbu pečiva. Vidno však, že pekne podrástli aj keď som dával alen polovičku PDP oproti pôvodnému receptu a polovičná dávka masla nahradená bryndzou urobila cesto chutnejším a menej mastným.
- Rohlíčky aj s pagáčikmi.