Tvarohová roláda s mandarínkami

Autor receptu: ajababa

Recept na roládu je od mojej mamy. Ešte nikdy sa mi nestalo, že by sa nedala zrolovat. Roláda je vďačný koláčik, pretože je rýchlo upečený a plniť sa môže džemom, tvarohom alebo roznymi maslovými plnkami. Z tejto dávky mi vyšlo veľa plnky, bolo by asi na dve rolády. Tak som ešte zobrala zopár okrúhlych piškótov, pokvapkala ich šťavou z mandarinkového kompótu s trochou rumu a poukladala do misky striedavo so zvyšnou plnkou

25 minút
príprava
10 minút
na 180 °C

Postup

  1. Najprv si z bielkov spravíme tuhý sneh. Je dobré dať do bielkov pred šľahaním zopár kvapiek citrónu. Potom vyšľaháme žĺtky s práškovým cukrom a dvoma lyžicami vlažnej vody až pokým nemáme bledú hustú penu. Do nej zľahka priešame striedavo sneh a polohrubú múku. Masu vylejeme na plytký plech vystlaný papierom na pečenie. Dáme do rúry vyhriatej na 180 stupňov a pečieme asi 10 minút. Hneď ako vyberieme piškót z rúry zrolujeme ho aj s papierom. Necháme ho zrolovaný trošku vychladnúť, a ešte vlažný odkrútime a opatrne oddelíme od papiera.
  2. Plnka: Zmiešame makký tvaroh s kyslou smotanou, práškovým a vanilkovým cukrom, vyšľaháme sladkú smotanu, pripravíme si stužovač podľa návodu a spojíme so šlahačkou a tvarohovou hmotou. Vmiešame mandarinky. Možu byť broskyne alebo iné ovocie.
  3. Plnka je zo začiatku ešte riedka, tak ju možeme nechať chvíľu odstáť a potom natrieť na piškótové cesto, ktoré zrolujeme. Pretože plnka je ešte stále trochu riedka, rolujeme piškótu zľahka, aby sme plnku netlačili pred sebou z piškóty von. Dáme stuhnúť do chladničky. Pred podávaním posypeme práškovým cukrom.
  4. ..a tu su moje variácie na roládovú nôtu :) maľovaná
  5. a kokosová
  6. a lekvárová