Tvarohová roláda s mandarínkami
Autor receptu: ajababa
Recept na roládu je od mojej mamy. Ešte nikdy sa mi nestalo, že by sa nedala zrolovat. Roláda je
vďačný koláčik, pretože je rýchlo upečený a plniť sa môže džemom, tvarohom alebo roznymi
maslovými plnkami.
Z tejto dávky mi vyšlo veľa plnky, bolo by asi na dve rolády. Tak som ešte zobrala zopár
okrúhlych piškótov, pokvapkala ich šťavou z mandarinkového kompótu s trochou rumu a
poukladala do misky
striedavo so zvyšnou plnkou
25 minút príprava |
10 minút na 180 °C |
Postup
- Najprv si z bielkov spravíme tuhý sneh. Je dobré dať do bielkov pred šľahaním zopár kvapiek citrónu. Potom vyšľaháme žĺtky s práškovým cukrom a dvoma lyžicami vlažnej vody až pokým nemáme bledú hustú penu. Do nej zľahka priešame striedavo sneh a polohrubú múku. Masu vylejeme na plytký plech vystlaný papierom na pečenie. Dáme do rúry vyhriatej na 180 stupňov a pečieme asi 10 minút. Hneď ako vyberieme piškót z rúry zrolujeme ho aj s papierom. Necháme ho zrolovaný trošku vychladnúť, a ešte vlažný odkrútime a opatrne oddelíme od papiera.
- Plnka:
Zmiešame makký tvaroh s kyslou smotanou, práškovým a vanilkovým cukrom, vyšľaháme sladkú smotanu, pripravíme si stužovač podľa návodu a spojíme so šlahačkou a tvarohovou hmotou. Vmiešame mandarinky. Možu byť broskyne alebo iné ovocie.
- Plnka je zo začiatku ešte riedka, tak ju možeme nechať chvíľu odstáť a potom natrieť na piškótové cesto, ktoré zrolujeme. Pretože plnka je ešte stále trochu riedka, rolujeme piškótu zľahka, aby sme plnku netlačili pred sebou z piškóty von. Dáme stuhnúť do chladničky. Pred podávaním posypeme práškovým cukrom.
- ..a tu su moje variácie na roládovú nôtu :)
maľovaná
- a kokosová
- a lekvárová