Tvarohová letná torta (fotorecept)

Autor receptu: dvorka

Pred pár dňami mi mamka hovorila o varení v telke a že ju zaujal jeden dezert a mňa tiež, tak som ho aj vyskúšala a môj milovaný manžel ho ohodnotil ako prudko jedlý, synátor z neho zjedol polovičku a mne teda chutil tiež. Torta je nepečená, nemúčna, len z tvarohu, ovocia, trošky cukru a želatiny.

30 minút
príprava

Postup

  1. Pripravila som si suroviny, tvaroh som mala kupovaný aj vlastný z kysnutého mlieka. Môže byť aj hrudkovitý ak iný nie je, lebo ho treba potom rozmixovať. Ovocie som si vybrala z mrazničky, lebo všetko čo otrhám v záhradke si mrazím. Nie je toho veľa, ale aj tá trocha sa zíde. Zmiešala som si čerešne, ktoré som poprekrajovala na polovičky, jahody, tie väčšie som tiež nakrájala, maliny a ríbezle.
  2. Podľa návodu som si urobila želatinu. Do kastólika som si naliala šťavu z ovocia ktoré som kandizovala, ale môže byť aj z kompótu, rôsol alebo sirup - to pre farbu. Doplnila som vodou do pol litra a primiešala želatinový prášok. Zamiešala, nechala postáť 10 minút a potom som dala zohriať na 60 °C, stále som miešala a nakoniec som dala ochladiť do studenej vody a občas premiešala.
  3. Do tvarohu som dala cukor, naliala želatinovú vodu, nechala som si asi tak deci na poliatie vrchu torty. Mixérom som vymixovala na jemný krém.
  4. Mám tortovú formu s priemerom 21 cm a do tej na spodok som dala papier na pečenie, priložila som bok a papier odstrihla.
  5. Najskôr som si naliala na spodok formy časť tvarohovej hmoty asi tak 1 cm a zakryla som vrch nakrájaným ovocím. Teraz už máme aj čučoriedky, tak sa teším na druhý pokus.
  6. Ovocie som zaliala tvarohovou hmotou, zas som poukladala ovocie, znova zaliala poslednou vrstvou tvarohu.
  7. Na vrch som znova uložila ovocie a zaliala zbytkom želatiny. Dala som do chladničky na myslela som si niekoľko hodín.
  8. Takto mi torta stuhla za 2 hodiny, lebo môj "malý" sa už nevedel dočkať a dal dole okraj formy a kúsok si už odkrojil.