Tvarohová letná torta (fotorecept)
Autor receptu: dvorka
Pred pár dňami mi mamka hovorila o varení v telke a že ju zaujal jeden dezert a mňa tiež, tak som ho aj vyskúšala a môj milovaný manžel ho ohodnotil ako prudko jedlý, synátor z neho zjedol polovičku a mne teda chutil tiež.
Torta je nepečená, nemúčna, len z tvarohu, ovocia, trošky cukru a želatiny.
Postup
- Pripravila som si suroviny, tvaroh som mala kupovaný aj vlastný z kysnutého mlieka. Môže byť aj hrudkovitý ak iný nie je, lebo ho treba potom rozmixovať. Ovocie som si vybrala z mrazničky, lebo všetko čo otrhám v záhradke si mrazím. Nie je toho veľa, ale aj tá trocha sa zíde. Zmiešala som si čerešne, ktoré som poprekrajovala na polovičky, jahody, tie väčšie som tiež nakrájala, maliny a ríbezle.
- Podľa návodu som si urobila želatinu. Do kastólika som si naliala šťavu z ovocia ktoré som kandizovala, ale môže byť aj z kompótu, rôsol alebo sirup - to pre farbu. Doplnila som vodou do pol litra a primiešala želatinový prášok. Zamiešala, nechala postáť 10 minút a potom som dala zohriať na 60 °C, stále som miešala a nakoniec som dala ochladiť do studenej vody a občas premiešala.
- Do tvarohu som dala cukor, naliala želatinovú vodu, nechala som si asi tak deci na poliatie vrchu torty. Mixérom som vymixovala na jemný krém.
- Mám tortovú formu s priemerom 21 cm a do tej na spodok som dala papier na pečenie, priložila som bok a papier odstrihla.
- Najskôr som si naliala na spodok formy časť tvarohovej hmoty asi tak 1 cm a zakryla som vrch nakrájaným ovocím. Teraz už máme aj čučoriedky, tak sa teším na druhý pokus.
- Ovocie som zaliala tvarohovou hmotou, zas som poukladala ovocie, znova zaliala poslednou vrstvou tvarohu.
- Na vrch som znova uložila ovocie a zaliala zbytkom želatiny.
Dala som do chladničky na myslela som si niekoľko hodín.
- Takto mi torta stuhla za 2 hodiny, lebo môj "malý" sa už nevedel dočkať a dal dole okraj formy a kúsok si už odkrojil.