Tvarohová delikatesa (fotorecept)

Autor receptu: ancicka

Je to jeden z mojích tvarohových koláčikov.V našej rodine sú tvarohové veľmi oblubené.Tento je veľmi dobrý a šťavnatý.Niet s ním veľa roboty,troška dlšie sa pečie,ale výsledok stojí zato.

20
porcií
15 minút
príprava
45-50 minút
na 160-170 °C

Suroviny

Postup

  1. Listkové cesto si rozmrazíme pri izbovej teplote.Pekáč vyložíme papierom na pečenie a na to dáme cesto.Na doske vyvaľkáme tak,aby nám okraje prečievali cez plech.ja som cesto dorovna okrala,zbytok som rozvaľkala na tenko a položila na dno.
  2. Ja som použila čerešňový kompot,ale môžme použiť aj čerstvé ovocie ,podľa chutí.Scedila som šťavu,vykôstkovala a do šťavy pridala vody tak,aby bolo pol litra.
  3. Tvaroh som použila jemný,ale môže byť aj hrudkový a vtedy treba dať do tvarohu 1 PL majzény. Tvaroh vysypeme do misky,pridáme vajcia a vanilku a rozmiešame.
  4. Podľa chutí pridáme rum.
  5. Vylejeme na pripravené cesto tvaroh ,rozotrieme rovnomerne.Na vrch dáme vykôstkované čerešne,alebo ľubovoľné aké máme .Môžme použiť aj čerstvé,počas sezony.Rúru si vyhrejeme na 200°C a dáme piecť .Teplotu stiahneme na 170°C a pečieme 30 min.Po 30 minútach teplotu stiahneme na 120-130 °C (podľa typu rúry), a dopekáme pri zniženej teplote 20-30 min.Pečieme na spodnej prečke rúry.Tento koláč som piekla v zapekacej miske 30 x 18 cm.
  6. Kontrolujeme koláčik či je upečený špilkou.Ked sa tvarohova plnka nelepí,tak je hotový. Koláč nacháme vychladnúť.
  7. Na vychladnúty koláč uvaríme si ovocný puding.
  8. Uvarený vylejeme na vychladnúty koláč.Necháme stuhnúť a pokrajame .Pri podávaní ozdobíme šľahačkou.