Domáci tvaroh

Tvaroh z jogurtu (fotorecept)

Autor receptu: cesminaz

Veľmi chutný doma vyrobený hrudkovitý tvaroh z gréckeho jogurtu. Používam ho najmä do böreku :-) Recept pridávam, lebo som tu taký ešte nenašla.

10 minút
príprava
15-20 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Pripravíme si grécky jogurt. Ja kupujem tieto dva z Lidla, jeden má kilo a druhý len 400 g. V chuti sa troška líšia, na jedenie mám radšej ten v kelímku. Použijete, ktorý chcete, hlavne nech ho je 1 kg :-) Ja som robila tvaroh teraz z toho 1 kilového kýblika.
  2. Jogurt dáme do jedného hrnca, pridáme 1 PL citrónovej šťavy a 1 kopcovitú KL soli. Premiešame a na malom ohni za častého miešania privedieme do varu. Keď sa už jogurt začal pomaly variť, už ho miešať netreba, fakt len 2-3x opatrne po celý čas varenia. Takto pomaličky varíme cca 15-20 minút. Potom celé scedíme do jednej čistej utierky a necháme troška ochladnúť. Keď už nie je také horúce, tak ho skrútime a troška z neho ešte vytlačíme tekutinu.
  3. Z 1 kg jogurtu vyjde 300 g tvarohu. Tvaroh chutí výborne, je taký slano-kyselkavý a je o trocha suchší než tie hrudkovité z obchodu. Ale ja mám práve tú konzistenciu na tomto tvarohu najradšej :-)
  4. Pre jeho skvelú slano-kyselkavú chuť, ho používam ako plnku len do böreku. Börek chutí s týmto tvarohom výborne :-)