Pečivo
Turecký simit
Autor receptu: archaa
Verím, že simit mnohí poznáte z dovoleniek v Turecku, kde sa často predáva na pláži, ale simit je skutočne bežná súčasť raňajok
v Turecku a aj ja si ho rada často upečiem. Receptov na toto pečivko je tu určite už zopár, pridám však ešte svoju osvedčenú
verziu, ktorú poznám práve od tureckých gazdiniek a na ktorú nedám dopustiť. V lete si doprajem jej celozrnnú verziu, kedy
jednoducho polovicu množstva múky nahradím špaldovou bielou a polovicu celozrnnou špaldovou, cukor kokosový alebo hnedý.
10 porcií |
100 minút príprava |
25-30 minút na 220 °C |
Postup
- Zo všetkých surovín vymiesime cesto, ktoré necháme dobre vykysnúť.
- Keď máme cesto dobre nakysnuté, pripravíme si dve misky. Do jednej si odvážime sezam a v druhej zmiešame vodu s hroznovým sirupom.
- Cesto rozdelíme na 20 častí, z ktorých si urobíme guľôčky. Vezmeme vždy dve guľôčky, z ktorých vyformujeme dlhší valček. Valčeky spolu zmotáme a konce spojíme... Takto vzniknutý kruh kompletne potrieme sirupovou zmesou, teda obojstranne a obalíme v sezame. Takto to urobíme so všetkými guľôčkami.
- Obalené kolieska ukladáme na papierom vystlaný plech na pečenie a necháme ešte 20 minút podkysnúť.
- Vložíme do vyhriatej rúry na 220 stupňov a upečieme dozlata.