Pečivo

Turecký simit

Autor receptu: archaa

Verím, že simit mnohí poznáte z dovoleniek v Turecku, kde sa často predáva na pláži, ale simit je skutočne bežná súčasť raňajok v Turecku a aj ja si ho rada často upečiem. Receptov na toto pečivko je tu určite už zopár, pridám však ešte svoju osvedčenú verziu, ktorú poznám práve od tureckých gazdiniek a na ktorú nedám dopustiť. V lete si doprajem jej celozrnnú verziu, kedy jednoducho polovicu množstva múky nahradím špaldovou bielou a polovicu celozrnnou špaldovou, cukor kokosový alebo hnedý.

10
porcií
100 minút
príprava
25-30 minút
na 220 °C

Suroviny

Postup

  1. Zo všetkých surovín vymiesime cesto, ktoré necháme dobre vykysnúť.
  2. Keď máme cesto dobre nakysnuté, pripravíme si dve misky. Do jednej si odvážime sezam a v druhej zmiešame vodu s hroznovým sirupom.
  3. Cesto rozdelíme na 20 častí, z ktorých si urobíme guľôčky. Vezmeme vždy dve guľôčky, z ktorých vyformujeme dlhší valček. Valčeky spolu zmotáme a konce spojíme... Takto vzniknutý kruh kompletne potrieme sirupovou zmesou, teda obojstranne a obalíme v sezame. Takto to urobíme so všetkými guľôčkami.
  4. Obalené kolieska ukladáme na papierom vystlaný plech na pečenie a necháme ešte 20 minút podkysnúť.
  5. Vložíme do vyhriatej rúry na 220 stupňov a upečieme dozlata.