Tuniak so shitaki a enoki s tamarindovou omáčkou

Autor receptu: 2010

Grilovany tuniak so shitaki a enoki hribami na perinke azijskej zeleniny v tamarindovej omacke s pecenymi hranolkami zo sladkych zemiakov.

4
porcie
30 minút
príprava
30 minút
na 200 °C

Postup

  1. Tuniakove steaky dame do marinady s oleja drveneho secuanskeho korenia a limetky a odlozime do ladnicky na cca 1 hodinu. do rozohriatej panvice dame orieskovy a sezamovy olej pridame palmovy cukor pockame kym sa rozpusti , pridame cesnak, cibulu a zazvor na drobno nakrajany a prazime na miernom plameni do bledo zlta.Pridame rybaciu omacku , tamrindovu pastu, ryzove vino a cierny ocot , miesame a prevarime cca 2 minuty pridame kuraci vyvar a na miernom plameni varime redukujeme o 1/3 tak 20 minut pred koncom pridame sojovu omacku .( ked sa nam chce precedime alebo premixujeme) ja to mam rad na hrubo.
  2. Hriby v nasom pripade enoki boli cerstve a tie su hotove za 30 sekund a shitaki boli susene tak sme ich dali najpr do taniera s vodou na pol hodinu.Pripravime si cinsku zeleninu bog choy a choy sum pokrajame na vacsie kusky ( alternativa 1bud ju dame do pary) a nasom pripade do rozhriateho woku dame olej troska cesnaku a prve dame shitaki plus hrubsie casti zeleniny pridame 2 lyzice vyvaru premiesame pridame listy a na poslednu chvilu pridame enoki a koriandrovu vnat plus 2 lyzice vyvaru a rychlo premiesame.
  3. Na rozhriaty grill dame marinovane tuniakove steaky , pripravime podla objednavky ako komu chuti ci rare, medium alebo well done potrierame pri grilovani marinadou.
  4. Sladke zemiaky ocistime a nakrajame na brubsie hranolky v miske poolejujeme 2 lyzicami oleja premiesame pridame v maziary drvenu zmes secuanskeho korenia a morskej soli a poriadne premiesame. Dame na plech s pekarenskym papierom a pecieme cca 15 min. na jednej strane potom pootacame hranolky a dopecieme... ( lepsie ako vo v oleji plus dietne)