Trvanlivý orechový koláč (fotorecept)
Autor receptu: kukulienka71
Najlepší je na tretí deň. Zaujímavé cesto, zaujímavá plnka, teda podľa mňa skôr cesto v
ceste, pretože plnku si viem
predstaviť aj ako samostatné cesto hoci aj bez ďalšej náplne či polevy.
30 minút príprava |
30 minút na 190 °C |
Postup
- Tento koláč patrí k suchším, je výborný s teplým nápojom. Námet som čerpala zo zbierky receptov po babke, ústrižok novín má nejakých +-50 rokov. Upravila som si ho podľa vlastného uváženia.
- V teplom mlieku som rozmiešala trocha cukru a rozdrobené droždie, studené maslo som nastrúhala do múky so soľou, pridala napučaný kvások, premiesila na kompaktné cesto a rozdelila na dve rovnaké časti.
- s cestom sa pracovalo dobre, nelepilo a netreba ho podsypávať.
- Plech 24x37cm som vyložila pečiacim papierom a jedno cesto vyvaľkala na jeho spodok. Druhé cesto som zakryté nechala odpočívať, kým som urobila plnku.
- Orechy som pomlela, sušené ovocie namočila do horúcej vody. Vajcia som rozdelila, žĺtka som elektricky vyšľahala do penista s cukrom, v inej nádobe zas bielka so štipkou soli na tuhý sneh.
- Do žĺtkovej hmoty som nasypala orechy aj scedené ovocie, dôkladne premiešala a nakoniec som pridala po častiach aj sneh. Ten len jemne, skôr vertikálnymi krúživými pohybmi, aby sa neubil a hmota ostala nadýchaná.
Naliala a urovnala som ju na cesto v plechu. Rúru som zapla na 190°C.
- Vyvaľkala som aj druhé cesto na veľkosť plechu. Zakryla som ním plnku a popichala ho vidličkou úplne až ku dnu plechu cez všetky vrstvy.
- Vložený do horúcej rúry sa piekol skoro pol hodiny. Ružová farba cesta ukáže približne aj čas.
- Po vychladnutí sa koláč môže posypať práškovým cukrom. Ja som ho nechala holý. Takisto sa môže použiť aj iná ako biela pšeničná múka, napr. špaldová, celozrnná alebo bezlepková.