Trvanlivý orechový koláč (fotorecept)

Autor receptu: kukulienka71

Najlepší je na tretí deň. Zaujímavé cesto, zaujímavá plnka, teda podľa mňa skôr cesto v ceste, pretože plnku si viem predstaviť aj ako samostatné cesto hoci aj bez ďalšej náplne či polevy.

30 minút
príprava
30 minút
na 190 °C

Suroviny

Postup

  1. Tento koláč patrí k suchším, je výborný s teplým nápojom. Námet som čerpala zo zbierky receptov po babke, ústrižok novín má nejakých +-50 rokov. Upravila som si ho podľa vlastného uváženia.
  2. V teplom mlieku som rozmiešala trocha cukru a rozdrobené droždie, studené maslo som nastrúhala do múky so soľou, pridala napučaný kvások, premiesila na kompaktné cesto a rozdelila na dve rovnaké časti.
  3. s cestom sa pracovalo dobre, nelepilo a netreba ho podsypávať.
  4. Plech 24x37cm som vyložila pečiacim papierom a jedno cesto vyvaľkala na jeho spodok. Druhé cesto som zakryté nechala odpočívať, kým som urobila plnku.
  5. Orechy som pomlela, sušené ovocie namočila do horúcej vody. Vajcia som rozdelila, žĺtka som elektricky vyšľahala do penista s cukrom, v inej nádobe zas bielka so štipkou soli na tuhý sneh.
  6. Do žĺtkovej hmoty som nasypala orechy aj scedené ovocie, dôkladne premiešala a nakoniec som pridala po častiach aj sneh. Ten len jemne, skôr vertikálnymi krúživými pohybmi, aby sa neubil a hmota ostala nadýchaná. Naliala a urovnala som ju na cesto v plechu. Rúru som zapla na 190°C.
  7. Vyvaľkala som aj druhé cesto na veľkosť plechu. Zakryla som ním plnku a popichala ho vidličkou úplne až ku dnu plechu cez všetky vrstvy.
  8. Vložený do horúcej rúry sa piekol skoro pol hodiny. Ružová farba cesta ukáže približne aj čas.
  9. Po vychladnutí sa koláč môže posypať práškovým cukrom. Ja som ho nechala holý. Takisto sa môže použiť aj iná ako biela pšeničná múka, napr. špaldová, celozrnná alebo bezlepková.