Trojkráľový languedocký koláč - Croustade languedocienne (fotorecept)

Autor receptu: amelie

Keď je u nás Sviatok troch kráľov, vo Francúzsku je Sainte Epiphanie a deti dostávajú sladkosti ako u nás na Mikuláša. A pečú sa koláče, do ktorých sa vkladajú drobné figúrky, každý si niečo nájde, taká malá veštba... V Languedocu sa robí mandľová croustade.

Postup

  1. Koláč nie je náročný na čas, preto je lepšie pripraviť si všetky suroviny.
  2. Mandle sparíme horúcou vodou a ošúpeme. Posekáme ich nahrubo.
  3. V mise ich zmiešame s trstinovým cukrom, postrúhanou kôrou z citrusov, kandizovanými citrusmi, vodou z pomarančových kvetov a celým vajíčkom.
  4. Lístkové cesto rozdelíme napoly a rozvaľkáme. Jednu časť uložíme na dno zapekacej formy,
  5. naplníme zmesou posekaných mandlí a kandizovaných citrusov,
  6. odkrojíme okraje tak, aby sa dali zahnúť asi na centimeter nad plnkou a zakryjeme druhým plátom cesta. Pritlačíme k spodnému, odkrojíme zvyšné prečnievajúce okraje a vrch pokrájame na "citrusové" dieliky. Potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme 20 minút na prostrednej priečke rúry predhriatej na 200 stupňov.
  7. Údaj je približný, čas a teplota závisí od vlastností rúry, koláč by mal byť navrchu zlatistý.
  8. Rošt v rúre presunieme na najvyššiu priečku a zapneme gril. Koláč posypeme mandľovými lupienkami a práškovým cukrom.
  9. Vložíme pod gril na 4-5 minút. Hotový trojkráľový koláč "croustade" by mal vyzerať takto.