Kurča

Trojhrnčekové kurča (San Bei Ji)

Autor receptu: 2010

Taiwanska klasika.

15 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Tradicne sa pouziva polka kurcata nasekana na porcie aj s kostami. (Kurcata boli velmi drahe maso tak sa vsetko spracovavalo). Ja som mal horne stehna s kostou a kozou. Kazde stehno som nasekal na 3 porcie.
  2. Cesnaku sa pouziva naozaj vela ja som dal 12 strucikov a kus zazvoru nakrajaneho na sliziky, plus dve chilli, jaderniky vykrojene. Tak isto vela thajskej bazalky - listkov. Dal som dva hrnceky (da sa pouzit europska). Jarnu cibulku som nakrajal na male kusky.
  3. Tri hrncekove ?, povodne ze vraj recept mal hrncek sojovej omacky, hrncek ryzoveho vina a hrncek sezamoveho oleja. Ja som dal tak 1/3 hrnceka sojovej omacky a 1/4 hrnceka sezamoveho oleja, a cez hrncek ryzoveho vina. Tazko radit lebo treba davat pozor na slanost, da sa pouzit viac sojovej ale s nizkym obsahom soli. Tak isto ked sa nepouzije ryzove vino, ktore je slane. Nakoniec sa balancuje chut cukrom, alebo sladkou sojovou omackou - Kecap Manis. Pridalo mi to otocene...
  4. Do woku dame rozozhriat sezamovy olej a pridame na 1-2 minuty cesnak a zazvor. Pridame poprazat tak na 2-3 minuty kuracie kusky. Ked mame maly wok dame na etapy, aby sa kusky riadne oprazili, kusky otacame, aby sa oprazili zo vsetkych stran.
  5. Ked mame kusky pooprazane pridame, sojovu omacku a ryzove vino. Znizime plamen, zakryjeme a dusime do makka, sem tam potocime kusky. Mne stacilo tak 20 minut.
  6. Nakoniec vmiesame na drobno nakrajanu jarnu cibulku a bazalkove listky. Len kratko prehrejeme.
  7. Servirovali sme so zmeskou "zdravej ryze'