Kurča
Trojhrnčekové kurča (San Bei Ji)
Autor receptu: 2010
Taiwanska klasika.
15 minút príprava |
20 minút tepelná úprava |
Postup- Tradicne sa pouziva polka kurcata nasekana na porcie aj s kostami. (Kurcata boli velmi drahe maso tak sa vsetko spracovavalo). Ja som mal horne stehna s kostou a kozou. Kazde stehno som nasekal na 3 porcie.
- Cesnaku sa pouziva naozaj vela ja som dal 12 strucikov a kus zazvoru nakrajaneho na sliziky, plus dve chilli, jaderniky vykrojene. Tak isto vela thajskej bazalky - listkov. Dal som dva hrnceky (da sa pouzit europska). Jarnu cibulku som nakrajal na male kusky.
- Tri hrncekove ?, povodne ze vraj recept mal hrncek sojovej omacky, hrncek ryzoveho vina a hrncek sezamoveho oleja. Ja som dal tak 1/3 hrnceka sojovej omacky a 1/4 hrnceka sezamoveho oleja, a cez hrncek ryzoveho vina. Tazko radit lebo treba davat pozor na slanost, da sa pouzit viac sojovej ale s nizkym obsahom soli. Tak isto ked sa nepouzije ryzove vino, ktore je slane. Nakoniec sa balancuje chut cukrom, alebo sladkou sojovou omackou - Kecap Manis.
Pridalo mi to otocene...
- Do woku dame rozozhriat sezamovy olej a pridame na 1-2 minuty cesnak a zazvor. Pridame poprazat tak na 2-3 minuty kuracie kusky. Ked mame maly wok dame na etapy, aby sa kusky riadne oprazili, kusky otacame, aby sa oprazili zo vsetkych stran.
- Ked mame kusky pooprazane pridame, sojovu omacku a ryzove vino.
Znizime plamen, zakryjeme a dusime do makka, sem tam potocime kusky.
Mne stacilo tak 20 minut.
- Nakoniec vmiesame na drobno nakrajanu jarnu cibulku a bazalkove listky. Len kratko prehrejeme.
- Servirovali sme so zmeskou "zdravej ryze'
|