Cibuľová polievka
Trojcibuľová krémová polievka so syrovými knedličkami (fotorecept)
Autor receptu: kukulienka71
Videla som ju na stránke Nosalty.hu a
knedličky tiež tam v inej polievke. Nie
identická, no veľmi podobná a jedna z
najlepších v poslednej dobe.
15 minút príprava |
25 minút tepelná úprava |
Postup
- Umyté a očistené cibule pokrájame na drobnejšie kusy a na oleji za stáleho miešania poopekáme, kým niektoré časti začnú hnednúť. Z póru som použila len bielu časť, z jarnej cibuľky aj trocha vňate.
- Do hrnca s cibuľou nalejeme asi liter vody a poldruha litra zeleninového vývaru. Dochutíme soľou a privedieme k varu. Kým sa polievka uvarí, pripravíme do nej vložku - syrové knedličky. K najemno nastrúhanému syru pridáme vajce, krupicu, mletý muškátový orech a štvrť lyžičky soli. Zmes dôkladne zmiešame.
- Polievku premixujeme ponorným (tyčovým) mixérom a vrátime na oheň. Keď znova začne vrieť, zavaríme do nej vopred sformované knedličky. Môžu byť menšie či väčšie, podľa gusta rodinky. Varíme ich asi 5-7 minút.
- Nakoniec polievku zjemníme kúskom masla a šľahačkovou smotanou. Vrele odporúčam tú na predošlom obrázku, je hustejšia, krémová, stačí z nej aj menej pre skvelú chuť. Pri servírovaní sa môže polievočka posypať nakrájanou vňaťkou jarnej cibuľky. To som už nestihla. Však hádam nabudúce. Ešte dovetok: po odstátí sa chute výborne prepoja, lepšie vynikne aj syr😉.