Cibuľová polievka

Trojcibuľová krémová polievka so syrovými knedličkami (fotorecept)

Autor receptu: kukulienka71

Videla som ju na stránke Nosalty.hu a knedličky tiež tam v inej polievke. Nie identická, no veľmi podobná a jedna z najlepších v poslednej dobe.

15 minút
príprava
25 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Umyté a očistené cibule pokrájame na drobnejšie kusy a na oleji za stáleho miešania poopekáme, kým niektoré časti začnú hnednúť. Z póru som použila len bielu časť, z jarnej cibuľky aj trocha vňate.
  2. Do hrnca s cibuľou nalejeme asi liter vody a poldruha litra zeleninového vývaru. Dochutíme soľou a privedieme k varu. Kým sa polievka uvarí, pripravíme do nej vložku - syrové knedličky. K najemno nastrúhanému syru pridáme vajce, krupicu, mletý muškátový orech a štvrť lyžičky soli. Zmes dôkladne zmiešame.
  3. Polievku premixujeme ponorným (tyčovým) mixérom a vrátime na oheň. Keď znova začne vrieť, zavaríme do nej vopred sformované knedličky. Môžu byť menšie či väčšie, podľa gusta rodinky. Varíme ich asi 5-7 minút.
  4. Nakoniec polievku zjemníme kúskom masla a šľahačkovou smotanou. Vrele odporúčam tú na predošlom obrázku, je hustejšia, krémová, stačí z nej aj menej pre skvelú chuť. Pri servírovaní sa môže polievočka posypať nakrájanou vňaťkou jarnej cibuľky. To som už nestihla. Však hádam nabudúce. Ešte dovetok: po odstátí sa chute výborne prepoja, lepšie vynikne aj syr😉.