Trištvrte metrový koláč

Autor receptu: jody

Toto je náš tradičný Veľkonočný zákusok. Teda vlastne jediný, nič iné sladké už doma nepečieme. Aj tohoto je veru dosť. Ale bez neho u nás nie je Veľká noc. :-)

30 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Oproti originálnemu receptu sme vypustili záverečnú čokoládovú polevu, proste tento koláč máme radi takto: Cesto: Žĺtky vymiešame s cukrom do peny a postupne pridávame 8 PL teplej vody a 10 PL oleja. Potom prisýpame preosiatu múku s kypriacim práškom a nakoniec sneh z bielkov.
  2. Cesto rozdelíme na dve polovice. Jednu prifarbíme kakaom a dobre premiešame. Cestá vylejeme do tukom vymastených a múkou vysypaných srnčích chrbátov a pečieme pri 180-tich stupňoch 30 minút. Hneď po upečení cestá vyklopíme z foriem a necháme chladnúť.
  3. Krém: Zlaté klasy s vanilkovým cukrom rozmiešame v mlieku a varíme do zhustnutia. Masu za občasného premiešania necháme vychladnúť. Zmäknuté maslo vymiešame s práškovým cukrom, postupne pridávame pudingovú kašu (musí byť vychladnutá) a nakoniec koňak.
  4. Vychladnuté upečené cestá nakrájame na pláty, potierame z jednej strany krémom a lepíme k sebe striedavo tmavé - svetlé. Zvyšný krém rozotrieme po povrchu. Koláč by sa mal odložiť do druhého dňa, aby sa piškót napil krému. Potom už len krájame na šikmé rezy. Prajem príjemnú veľkonočnú chuť. :-)