Čokoládová torta

Trio chocolate torta (fotorecept)

Autor receptu: pn

Táto torta je jedna z najlepších, ktoré mám rada.* Videla som dosť receptov na plnku, do ktorej ide len čokoláda, mascarpone a šľahačka. Tá plnka sa mi zdá moc ťažká (nie váhou, ale na žalúdok), tak som spravila jemnejšiu a o dosť chutnejšiu. Je s ňou viacej roboty, ale oplatí sa. Budem rada, ak sa vám bude páčiť...

30
porcií
210 minút
príprava
35 minút
na 160 °C

Suroviny

Postup

  1. Najprv si spravíme korpus. Vyšľaháme žĺtky s cukrom do peny, pridáme olej, vodu a premiešame. Teraz pridáme kakao s múkou a práškom do pečiva. Nakoniec pridáme vyšľahané bielky. Opatrne premiešame a cesto dáme do tortovej formy s priemerom 26 cm. Pečieme na 160 °C cca 35 minút (každá pozná svoju rúru).
  2. Kým sa korpus pečie, môžeme začať robiť plnku. Žĺtky vymiešame s trochou mlieka (asi 1,5 dl). Ostatné mlieko a 400 ml smotany si dáme uvariť. Keď začne vrieť, stiahneme teplotu a opatrne pridáme rozmiešané žĺtky. Trochu všetko spolu povaríme (cca 3 minúty). Uvarený žĺtkový krém rozdelíme na tri rovnaké diely (najlepšie je odvážiť si do misiek).
  3. Korpus dáme na podnos, trošku si ho zvlhčíme čokoládovým mliekom. Okolo korpusu dajte obruč s potravinovou fóliou. Keď vychladol krém v prvej miske, dáme si do studenej vody 2 plátky želatíny aby zmäkli. Vyšľaháme 300 ml šľahačky. Roztopíme si tmavú čokoládu. Keď želatína zmäkne, vyžmýkame ju a dáme roztopiť do malého hrnčeka. Keď je roztopená, pridáme ju do žĺtkového krému v prvej miske, vymiešame a pridáme aj roztopenú čokoládu. Všetko vymiešame a pridáme to do vyšľahanej šľahačky. Vymiešame.
  4. Plnku natrieme na korpus a dáme do chladničky na 1 hodinu, aby stuhla.
  5. Po hodine roztopíme si 3 plátky želatíny (tak ako v bode 4). Roztopíme si aj mliečnu čokoládu. Vyšľaháme 250 ml šľahačky. Čokoládu pridáme do žĺtkového krému v druhej miske, potom pridáme roztopenú želatínu a vymiešame. Všetko pridáme do vyšľahanej šľahačky, zmiešame spolu a natrieme na tortu na prvý krém. Zase dáme na 1 hodinu do chladničky stuhnúť.
  6. Po hodine ideme na tretí krém. Vyšľaháme si 250 ml šľahačky. 3 plátky želatíny si zase roztopíme ako v bode 4. Roztopíme si bielu čokoládu. Keď je roztopená, pridáme do žĺtkového krému v tretej miske, vymiešame a hneď pridáme aj roztopenú želatínu, tiež vymiešame. Teraz to pridáme do vyšľahanej šľahačky a vyšľaháme. Biely krém natrieme na tortu na krém z mliečnej čokolády. A dáme do chladničky stuhnúť do druhého dňa.
  7. Na druhý deň dáme dole obruč a vrch torty môžeme natrieť troškou šľahačky. Ja som robila tortu k narodeninám, tak som ju aj tak ozdobila. Môžete ju ozdobiť ako sa vám páči.