Tvarohový koláč

Trhaná tvarohová brioška

Autor receptu: mojaradost

Brioška je z kysnutého cesta, plnená tvarohom a my tvaroh milujeme. Pripomína mi tvarohové buchty, je vynikajúca a zaujímavá na pohľad.

15
porcií
80 minút
príprava
30 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Cesto: Pripravíme si kvások z polovice vlažného mlieka, kávovej lyžičky kryštálového cukru, trochu múky a droždia. Premiešame a necháme vykysnúť. Zvyšnú múku preosejeme, pridáme cukor, soľ, žĺtky, vanilkový cukor, vykysnutý kvások a zvyšné mlieko. V prípade potreby môžeme ešte pridať vlažné mlieko. Vypracujeme vláčne cesto, ktoré necháme na teplom mieste vykysnúť.
  2. Plnka: Tvaroh, lepší je bezhrudkovitý, vajce, vanilkový cukor, práškový cukor podľa chuti, trochu citrónovej kôry a Zlatý klas zmiešame.
  3. Vykysnuté cesto rozvaľkáme na doske na hrúbku 2 - 3 mm. Postupne vykrajujeme kolieska, priemer 10 cm. Krátko ich necháme podkysnúť. Potom rozvaľkáme na väčší kruh, každý potrieme plnkou a ukladáme po 3 kolieska tak, aby sa v 1/3 prekrývali. Zrolujeme a rolku v strede prekrojíme, čím dostaneme 2 ružičky. Pokračujeme kým neminieme cesto.
  4. Rovnou stranou ukladáme vedľa seba do tortovej formy vyloženej papierom na pečenie a potretej olejom. Forma priemer 24 cm. Potrieme olejom aj medzi ružičkami, aby sa nezlepili. Necháme podkysnúť. Upečieme pri teplote 200 °C 25 - 30 minút. Údaje sú orientačné. Necháme mierne vychladnúť. Posypeme práškovým a vanilkovým cukrom. Ružičky sa krásne od seba oddeľujú. Dobrú chuť!