Trdelníčky

Autor receptu: vera79

... a tak som raz mala chuť na sladké, hľadala som na Vareche a hľadala, až kým mi nepadli do oka trdelníky. Tak som sa rozhodla, že vyskúšam. Inšpirovala som sa receptom, ktorý pridala @Tatranka, ale cesto som kúštik upravila. Minuli sa expresne rýchlo :-)

130 minút
príprava
15 minút
na 180 °C

Postup

  1. Keďže ja robievam kysnuté cesto v domácej pekárni, tak všetky suroviny na cesto dáme do pekárne a na príslušnom programe necháme vypracovať kysnuté cesto. Kto cesto v pekárni nerobieva, urobí si ho zaužívaným spôsobom.
  2. Cesto si vyklopíme na dosku a rozdelíme na 16 rovnakých dielikov. Z týchto dielikov sa pokúsime vytvarovať dlhé šúľky, ktoré sa budú namotávať na kovové trubičky. Asi takto.
  3. Kovové trubičky trochu namažeme olejom a môžeme začať namotávať cesto. Konček cesta sa snažíme založiť pod už namotané cesto. (Inak jednu trúbku som nenatrela olejom a trdelník šiel aj tak dobre dolu.) Ja som ich urobila desať (toľko bolo trubičiek) a zo zvyšku cesta som robila niečo iné.
  4. V miske si zmiešame mleté orechy, kryštálový cukor, vanilkový cukor, mletú škoricu. V tejto zmesi budeme trdelníčky obaľovať.
  5. Rozšľaháme vajíčko, natrieme trdelník a vyváľame ho v orechovo-škoricovej zmesi, ktorú sme si presypali na papier na pečenie.
  6. Obalené trdelníky kladieme na plech vyložený papierom na pečenie. Pečieme v rúre predhriatej na 180 stupňov približne 15 až 20 minút. Po upečení som ich nechala chvíľku chladnúť a až potom som ich dala dolu z rúrok.