Tradičný hnetený jablčník (fotorecept)

Autor receptu: monty469

Tento jablkový koláč sa v našej rodine pečie celé roky. Pravidelne ho piekla moja svokra, a dlhé roky ho pečiem aj ja. Je to najobľúbenejší koláč mojich milovaných, a keďže už máme letné jablká, na našom stole bude často :-)

30 minút
na 180 °C

Postup

  1. Najprv si očistíme jablká a nastrúhame ich na slzičkovom strúhadle.
  2. Teraz dáme do nádoby múku s kypriacim práškom, cukor, vajíčka, maslo nastrúhame na slzičkovom strúhadle.
  3. Môžeme hniesť cesto. Ak sa vám bude lepiť (kvôli maslu) trošku si pomúčte dlane a pôjde to jednoducho. Cesto zabalíme do folie a dáme do chladničky na 30 minút odpočinúť.
  4. Cesto rozdelíme na dve rovnaké časti (jedna časť cca 550 g).
  5. Teraz z jabĺk vytlačíme šťavu, ochutíme cukrom a škoricou. Sladíme individuálne podľa kyslosti jabĺk, naše jabĺčka potrebovali uvedené množstvo cukru.
  6. Na pomúčenej doske rozvaľkáme prvú časť cesta. Vaľkáme na rozmer plechu. Ja som použila plech s rozmermi 35x35 cm.
  7. Cesto pomocou valčeka prenesieme do plechu.
  8. Na vrch rovnomerne uložíme jablká..
  9. .. rozvaľkáme druhú časť cesta a prikryjeme ňou jablkovú náplň.
  10. Pečieme pri 180 stupňoch do jemného zlatistého nádychu (asi 30 minút).
  11. Keď trošku vychladne posypeme ho práškovým cukrom.
  12. :-)