Tradičné zemiakové „šišky“ s makom (fotorecept)
Autor receptu: redakcia
Zemiakové cesto stojí pri zrode mnohých skvelých jedál, slaných aj sladkých. Nenechávajte ho však dlho stáť, zredlo by. Hotové šišky sa dajú tiež výborne zmraziť.
4 porcie |
40 minút príprava |
7 minút tepelná úprava |
Postup

Zemiaky uvaríme v šupke, vychladnuté ošúpeme
a nastrúhame na jemnom strúhadle.
Potom pridáme vajce, múku, krupicu, mierne
osolíme a vypracujeme cesto.
Cesto prstami rozvaľkáme na tenký valček a ten
rozdelíme na malé kúsky. Kúsky rukami vyšúľame
(hovorovo sa šiškám hovorí šúľance).
Takto pripravené šišky varíme vo vriacej vode
5–7 minút. Podávame posypané sladeným
makom (alebo orechmi, perníkom), pokvapkáme
rozohriatym maslom.