Byndzové halušky
Tradičné bryndzové halušky
Autor receptu: redakcia
Vynikajúce bryndzové halušky, to je tradičné slovenské jedlo, ktoré nesmie chýbať na našich stoloch. Môj recept je jednoduchý, s praženou slaninkou z mangalice a nasekanou pažítkou.
4 porcie |
30 minút príprava |
10 minút tepelná úprava |
Postup
- Do veľkého hrnca dáme variť osolenú vodu. Nadrobno nakrájanú slaninu upražíme na panvici dozlatista.
Na halušky očistíme zemiaky a najemno ich nastrúhame na strúhadle. Pridáme múku, soľ a vypracujeme cesto, ktoré
nesmie byť priveľmi riedke a ani tuhé, aby sa dobre pretláčalo cez sitko.
- Cesto pretláčame cez sitko na halušky (alebo hádžeme z doštičky nožom namočeným do vriacej vody) do hrnca s vriacou osolenou vodou.
Keď halušky vyplávajú na hladinu, necháme ich ešte chvíľku variť a vyberieme kovovým sitkom, preložíme do misky
a zmiešame s masťou z upraženej slaninky, aby sa nezlepili.
- Bryndzu zmiešame s dvomi lyžicami vody z halušiek. Halušky môžeme v miske hneď zmiešať s bryndzou alebo bryndzu servírovať až na tanieri.
- Zelenú vňať z jarnej cibuľky nakrájame nadrobno. Halušky naservírujeme na tanier, posypeme opraženou slaninou, nakrájanou cibuľkovou vňaťou a nasekanou pažítkou.