Byndzové halušky

Tradičné bryndzové halušky

Autor receptu: redakcia

Vynikajúce bryndzové halušky, to je tradičné slovenské jedlo, ktoré nesmie chýbať na našich stoloch. Môj recept je jednoduchý, s praženou slaninkou z mangalice a nasekanou pažítkou.

4
porcie
30 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Do veľkého hrnca dáme variť osolenú vodu. Nadrobno nakrájanú slaninu upražíme na panvici dozlatista. Na halušky očistíme zemiaky a najemno ich nastrúhame na strúhadle. Pridáme múku, soľ a vypracujeme cesto, ktoré nesmie byť priveľmi riedke a ani tuhé, aby sa dobre pretláčalo cez sitko.
  2. Cesto pretláčame cez sitko na halušky (alebo hádžeme z doštičky nožom namočeným do vriacej vody) do hrnca s vriacou osolenou vodou. Keď halušky vyplávajú na hladinu, necháme ich ešte chvíľku variť a vyberieme kovovým sitkom, preložíme do misky a zmiešame s masťou z upraženej slaninky, aby sa nezlepili.
  3. Bryndzu zmiešame s dvomi lyžicami vody z halušiek. Halušky môžeme v miske hneď zmiešať s bryndzou alebo bryndzu servírovať až na tanieri.
  4. Zelenú vňať z jarnej cibuľky nakrájame nadrobno. Halušky naservírujeme na tanier, posypeme opraženou slaninou, nakrájanou cibuľkovou vňaťou a nasekanou pažítkou.