Cesnaková polievka

Tourin (francúzska cesnaková polievka)

Autor receptu: bugout

Francúzska cesnaková polievka. Receptov je viac a rôznia sa v detailoch (v recepte na ne zväčša upozorním). Všetky majú spoločné to, že je rýchla a jednoduchá.* Kto ju pozná, budem rád, ak ma doplní alebo opraví... Dobrú chuť.

Suroviny

Postup

  1. Cesnak ošúpeme a strúčiky prekrojíme zhruba na polovicu (množstvo upravíme podľa chuti a kvality cesnaku). Niekde ho v receptoch popučili, inde nasekali, alebo aj nechali vcelku. Takže ja som išiel strednou cestou. Dáme ho opekať na masť alebo zmes oleja a masla do svetlohneda.
  2. Zaprášime múkou a opekáme ďalšiu minútku. Zalejeme vodou (vývarom určite nič nepokazíme, ale vo väčšine receptov je voda) a varíme zakryté cca 20 minút.
  3. Bielok oddelíme od žĺtka a zavaríme ho do polievky ako máme vo zvyku napríklad pri rascovej polievke. Polievku odstavíme. Žĺtok zmiešame s octom, pridáme k nemu trochu polievky, aby sa náhodou nezrazilo a vlejeme ho do už odstavenej polievky.
  4. S vajcom sa to riešilo rôzne. Niekde pridali ocot do bielka a niekde do žĺtka. S octom v bielku som sa nestretol, tak som ho dal do žĺtka tak ako to poznám z jednej tureckej polievky. Vínny ocot som nemal, tak som dal balsamico a preto je polievka tmavšia ako by mala byť...