Čokoládový zákusok
Tortové rezy s čokoládovou plnkou (fotorecept)
Autor receptu: olinecka
Perníkový korpus s lyžicovou mierkou, čokoládová plnka, poleva z bielej čokolády a k tomu ovocie...* Ideálna voľba na oslavu, posedenie alebo len tak.
16 porcií |
120 minút príprava |
25-30 minút na 180 °C |
Postup
- Čokoládová plnka: Vajíčko a žĺtky dáme do sklenenej misky a metličkou vyšľaháme, dáme na vodný kúpeľ, občas premiešame. Čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpeli a necháme mierne vychladnúť. Vodu a cukor dáme variť sirup, ktorý počas varenia nemiešame!!!! Sirup musí mať teplotu 123 stupňov (kontrola teplomerom na potraviny. Sirup prilievame po bokoch misky do žĺtkového základu.
- Zložíme z plameňa a primiešame rozpustenú čokoládu a kakao.
- Zakryjeme fóliou na potraviny a necháme vychladnúť. Po vychladnutí pridáme po kúskoch maslo a vymiešame hladký čokoládový krém.
- Suroviny na korpus.
- Vajíčka vymiešame s cukrom do hustej peny, pridáme striedavo olej, teplú vodu. Nakoniec vmiešame preosiatu múku spojenú s práškom do perníka, kakaom a sódou bikarbónou.
- Plech 25x35 cm vyložíme papierom na pečenie, rovnomerne rozotrieme pripravené cesto a pečieme na 180 stupňov 25-30 minút. Po upečení necháme korpus vychladnúť.
- Hotový čokoládový krém.
- Korpus opatrne prekrojíme na polovice a odkrojíme 1/3 korpusu z oboch polovičiek, viď foto.
- Spodnú časť korpusu potrieme lekvárom a krémom. Na krém zľahka položíme krátke časti, ktoré sme odrezali. Proces opakujeme - natrieme lekvár, krém a položíme vrchnú časť korpusu, zľahka pritlačíme, zaťažíme a dáme do chladničky stuhnúť.
- Po stuhnutí boky potrieme krémom, vrch polejeme rozpustenou bielou čokoládou a zákusok dáme do chladničky stuhnúť.
- Po stuhnutí krájame horúcim nožom a ozdobíme podľa vlastnej fantázie.
- U mňa to bolo trochu viac pečenia a tak ponúkam, sladkú bodku... Dobrú chuť.