Tortička ku Dňu matiek
Autor receptu: nikus254
Keďže sa blížil Deň matiek, tak som sa rozhodla, že
maminu poteším niečim špeciálnym. A čo môže byť
krajší darček ako vlastno ručne vyrobená torta? Bála
som sa ako sa mi podarí, ale tak hor sa do pečenia :)
všetkým chutila, takže moja práca nevyšla zmar :) aj keď
sa mám ešte čo učiť. A nie je toho málo :D
24 porcií |
120 minút príprava |
20 minút na 180 °C |
Postup
- Pripravíme si cesto na korpus:
Oddelíme bielka od žĺtkov. K žĺtkam pridáme práškový cukor a vymiešame do peny (mala by nám odfukovať bublinky). Pridáme múku, PDP, mlieko, olej a zmiešame do kopy. V druhej miske si vyšľaháme bielka a pomaly ich varechou zapracujeme do cesta. Hotové cesto by malo odfukovať bublinky. Nalejeme ho do pripravenej formy a dáme piecť do predohriatej rúry na 20 min. pri teplote 180°C.
- Krém:
Odlejeme si cca 300 ml mlieka do hrnca a vo zvyšku si rozrobíme zlaté klasy. Mlieko dáme variť a pridáme doň čokoládu, kryštálový a vanilkový cukor. Za stáleho miešania varíme. Keď sa nám začne mlieko variť pridáme rozrobené zlaté klasy a za stáleho miešania varíme. Hotový puding necháme vychladnúť. Do vychladeného pudingu pridáme Heru a zamiešame. Potom pridávame tvaroh a smotanu. Všetko spolu pekne vymiešame a krém je hotový.
- Vychladený korpus potrieme džemom a krémom (môžme si pridať na krém akékoľvek ovocie alebo kúsky čokolády). Takto ďalej vrstvíme. Hotovú tortu potrieme zvyšným krémom a dáme stuhnúť do chladničky. Potom zdobíme podľa vlastnej fantázie ( v mojom prípade trubičkami a cukríkmi, nakoľko mama nemá rada marcipánovú hmotu).
Poznámka: suroviny v kréme sú na jednu dávku, ja som robila dvojitú.
Vrchné korpusy sú kúpené, kedže som nevedela ako na tie menšie (zostalo by mi totiž veľa odpadu).
- Takáto väčšia tortička bola moja prvá a podľa reakcií všetkým veľmi chutila, čo ma potešilo :) :D