Torta

Autor receptu: gablerovaj

Všetky moje tortičky nájdete na FB: Torty od Joji KK, PP Podla jedného receptu robím všetky tortičky, 1 piškótový korpus rozrezaný na 2, kakový piškótový korpus, nepudingové plnky, väčšinou kakaová a karamelová, nakoľko majú vždy úspech a dlho vydrží :) Ozdobujem s MMF, postavičky a ruže robím z pripravenej hmoty alebo z MMF.

200 minút
príprava
30-60 minút
na 180-200 °C

Postup

  1. 1. Dáme si predhriať rúru na 180-200°C. Cesto: Oddelíme si vajcia. Bielka vyšľaháme so štipkou soli dohusta. V druhej mise si vyšľaháme žĺtky s kryštálovým a vanilkovým cukrom. Pridávame postupne múku, zeamyl, prášok do pečiva a vodu. Vymiešame. (čokoládu si na fotke nevšímajte :)) )
  2. Zmiešame obe masy, do ďalšej misy si oddelíme cca jednu tretinu cesta a prifarbíme ho 3-4 lyžicami kakaa.
  3. Do okrúhlej formy si dáme na dno papier na pečenie, po okrajoch nedávam. Biele cesto nalejeme do formy a dáme piecť. Pečieme cca 30 minút. / ja robím extra bielu a extra kakaovú piškótu, kedže prvá sa mi pečie biela, počas pečenia si urobím kakaové cesto, aby mi počas státia a čakania na uvoľnenie trúby a formy nekleslo a nestratilo na nadýchanosti kakaové cesto. No ak sa robí naraz, ušetrí sa čas aj trocha špinavého riadu :) /
  4. Upečené biele cesto necháme trošku vychladnúť a prekrojíme na 2 časti. Upečieme kakaové cesto, ak uznáte za vhodné, tiež ho môžte prekrojiť a naplniť napr. lekvárom.
  5. Pripravíme si karamelovú plnku. Do misy dáme maslo a palmarín a vymiešame. Ak sú príliš tuhé, dme na chvíľku do mikrovlnky. Po kúskom pridávame karamelové salko, nie celé, na dne kúsok necháme. Odložíme do chladničky. Maslo+palmarín netvorí spoločne 250 gramov,ako klasické maslo, pretože ak sa dá viac masla, plnka zvykne byť krémová a tým nedrží tvar, je redšia.
  6. Kakaová plnka: Do kastrólu si dáme 2 celé vajcia, cukor a kakao. Do druhého kastrólu si dáme vodu. Miešame vareškou nad parou 20-30 minút, kým masa zhustne. Necháme úplne vychladiť. Znovu si vyšľaháme maslo s palmarínom a po kúskoch pridávame kakaovú hmotu.
  7. Naplníme si korpusy, nejaké množstvo si odložíme na potretie okrajov a vrchu torty.
  8. MMF: Do misky si dáme cukríky, vodu, citrodeko, ceru, farbivo a dáme do mikrovlnky. Po 10. sekundách otvoríme a premiešame. Tento krok opakujeme aj 8x, až kým hmota nie je úplne hotová - všetky časti do seba splynuli. Nesmieme nechať v mikrovlnke dlhšie ako 10-12 sekúnd, pretože cukríky skaramelizujú.
  9. Do hmoty preosievame práškový cukor, a miešame, dokým nie je hmota dostatočne pružná a nelepí sa. Je to robota aj na pol hodinky :)
  10. Hotový fondám si dáme na drevenú pracovnú dosku, ktorú posypeme práškovým cukrom. Vaľkáme na takú veľkosť, akú potrebujeme. Nezabúdajte si počas vaľkania posypovať aj fondán cukrom, pretože sa vám prilepí. Fondán uložíme na tortu, vyhladíme a ozdobíme.
  11. valentínsky dezert
  12. MYšky
  13. kytička
  14. fernet v krabici
  15. homer simpson
  16. viac obrazkov na Fb Torty od "Joji, KK, PP" https://www.facebook.com/photo.php?fbid=345725495500848&set=a.278001968939868.63495.277999132273485&type=3&theater https://fbcdn-sphotos-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/598525_345725495500848_1761270937_n.jpg