Torta XXL (fotorecept)

Autor receptu: mesiar50

Postup prípravy je jednoduchá záležitosť.

Suroviny

Postup

  1. Ahojte. Najprv si spravíme svetlé piškótové cesto. Bielka s kryštálovým cukrom vymiešame do tuhej peny.K pene pridáme žĺtky a krátko prešľaháme.K vaječnej zmesi potom varechou primiešame múku.Spodok tortovej formy vystelieme s papierom na pečenie a surové cesto doň premiestnime.Cesto pečieme pri 160 C / 50-60 minút.Použil som horný a spodný ohrev el.rúry.
  2. Tmavé cesto spravíme trochu inak. Postupujeme takto: Bielky a kryštálový cukor vyšľaháme v tuhý sneh.Vaječné žĺtky premiešame s olejom a následne ich primiešame do snehu z bielkov.Múku pomiešame s kakaovým práškom a túto zmes preosejeme do peny z vajec.Cesto dáme do formy a pečieme na 160 C / 50-60 minút.
  3. Pokračujeme s prípravou karamelového krému.Budeme potrebovať : 500 g zmäknutého masla,4 balenia karamelového pudingu bez varenia,900 ml studeného mlieka.Vyšľaháme si studené mlieko a pudingy do hustejšej zmesi.Hotový puding následne pridávame po lyžiciach k zmäknutému maslu a vždy krátko prešľaháme.Ku koncu tejto činosti z varechou celé dielo premiešame aby sme uvolnili prípadné prilepené časti masla o nádobu kde sme sa šľahačom nedostali a dielo potom premiešame dôkladne.
  4. Čokoládobý krém spravìme tak isto ako karamelový.Ako vydíte ja som si ho odvážil na váhe na tri rovnaké časti.
  5. A dostali sme sa k skladaniu torty. Oba druhy korpusov si rozrežeme na 3 pláty.Svetlé pláty naplníme s čokoládovým krémom.Spodnú časť torty pokryjeme celú krémom, posypeme mandľovými lupienkami a preložíme ju na tanier,alebo tortový podnos.Tmavé pláty korpusov si musíme upraviť tak,aby vrch torty vyzeral ako schodisko.Pri tomto bode programu použijeme rôzne nádoby napr.tanier a ostrý nôž.
  6. Ďalej, prvý plát tmavého cesta dáme na čokoládový krém a natrieme ho karamelovým krémom.Naň položíme druhý plát tmavého cesta a tiež ho natrieme karamelovým krémom.Nakoniec, umiestníme na vrch torty tretí plát tmavého cesta a tak isto naň nanesieme karamelový krém.Ďalej musíme natrieť aj boky plátov na vrchu torty.Tortu si potom ešte ozdobíme podľa vlastného vkusu. Krému nám ostane a skvelo sa nám hodia k orezkom z cesta.Keď sa vám budú zdať mastné,tak stačí do nich namrviť detské piškóty a môžete si z nich spraviť trebárs aj nepečené gule.