Torta XXL (fotorecept)
Autor receptu: mesiar50
Postup prípravy je jednoduchá záležitosť.
Postup
- Ahojte.
Najprv si spravíme svetlé piškótové cesto.
Bielka s kryštálovým cukrom vymiešame do tuhej peny.K pene pridáme žĺtky a krátko prešľaháme.K vaječnej zmesi potom varechou primiešame múku.Spodok tortovej formy vystelieme s papierom na pečenie a surové cesto doň premiestnime.Cesto pečieme pri 160 C / 50-60 minút.Použil som horný a spodný ohrev el.rúry.
- Tmavé cesto spravíme trochu inak.
Postupujeme takto:
Bielky a kryštálový cukor vyšľaháme v tuhý sneh.Vaječné žĺtky premiešame s olejom a následne ich primiešame do snehu z bielkov.Múku pomiešame s kakaovým práškom
a túto zmes preosejeme do peny z vajec.Cesto dáme do formy a pečieme na
160 C / 50-60 minút.
- Pokračujeme s prípravou karamelového krému.Budeme potrebovať :
500 g zmäknutého masla,4 balenia karamelového pudingu bez varenia,900 ml studeného mlieka.Vyšľaháme si studené mlieko a pudingy do hustejšej zmesi.Hotový puding následne pridávame po lyžiciach k zmäknutému maslu a vždy krátko prešľaháme.Ku koncu tejto činosti z varechou celé dielo premiešame aby sme uvolnili prípadné prilepené časti masla o nádobu kde sme sa šľahačom nedostali a dielo potom premiešame dôkladne.
- Čokoládobý krém spravìme tak isto ako karamelový.Ako vydíte ja som si ho odvážil na váhe na tri rovnaké časti.
- A dostali sme sa k skladaniu torty.
Oba druhy korpusov si rozrežeme na 3 pláty.Svetlé pláty naplníme s čokoládovým krémom.Spodnú časť torty pokryjeme celú krémom, posypeme mandľovými lupienkami a preložíme ju na tanier,alebo tortový podnos.Tmavé pláty korpusov si musíme upraviť tak,aby vrch torty vyzeral ako schodisko.Pri tomto bode programu použijeme rôzne nádoby napr.tanier a ostrý nôž.
- Ďalej, prvý plát tmavého cesta dáme na čokoládový krém a natrieme ho karamelovým krémom.Naň položíme druhý plát tmavého cesta a tiež ho natrieme karamelovým krémom.Nakoniec, umiestníme na vrch torty tretí plát tmavého cesta a tak isto naň nanesieme karamelový krém.Ďalej musíme natrieť aj boky plátov na vrchu torty.Tortu si potom ešte ozdobíme podľa vlastného vkusu.
Krému nám ostane a skvelo sa nám hodia k orezkom z cesta.Keď sa vám budú zdať mastné,tak stačí do nich namrviť detské piškóty a môžete si z nich spraviť trebárs aj nepečené gule.