Torta s ružami

Autor receptu: mimit

Vzdy, ked mam cas, hladam na nete inspiracie na torty. A potom sa neviem dockat, kedy mozem svoje fantazie aj zrealizovat. Na tuto tortu som cakala dlho, lebo som nevedela, aky krem dat navrch. Potom som ale dostala dobru radu na inej stranke, a mohlo sa zacat piect.

12
porcií
30 minút
na 180 °C

Postup

  1. Postup na cesto je velmi jednoduchy, najdete ho aj v inych mojich receptoch. . Zltka oddelime od bielok, z bielok vyslahame tuhy sneh. Zltka vyslahame s cukrom do peny, pridame muku s praskom do peciva a nakoniec pridame sneh z bielok. Pecieme 30 minut na 200 stupnoch.
  2. Co sa plnky tyka, najskor si uvarime puding a nechame ho vychladnut. V tejto torte som pouzila vanilkovy, ale dobra plnka je aj s karamelovym, alebo cokoladovym pudingom. Kym chladne, vyslahame si maslo s praskovym cukrom a ked vychladne puding (staci, ak je vlazny), spojime ho s maslovou hmotou. Opät dame vychladnut do chladnicky. Ak by som nedavala do torty aj ovocie, k vanilkovemu pudingu pridam aj kokos. Vznikne tak chutna kokosova plnka.
  3. Vychladnuty korpus si rozrezeme na tri platy. Spodny plat polejeme trochou sirupu, ja som dala jahodovy, natrieme dzemom (kyslym ceresnovym), potom plnkou, ktorou nesetrime a nakoniec do nej poukladame ovocie. Ja vzdy davam kazde "poschodie" najskor zachladit, kym ulozim dalsie, aby mi stuhla plnka a nesmykal sa mi dalsi plat.
  4. Pri druhom plate postup opakujeme a nakoniec polozime vrchny plat, ktory ja zvyknem pokropit z tej prekrojenej strany ovocnym sirupom. Dame na chvilu zachladit. Nakoniec zvyskom plnky v tenkej vrstve pokryjeme celu tortu aj boky. Dame chladit.
  5. Zatial si mozme pripravit krem na ruzicky. Tento recept na krem mi poradili baby na inej stranke, povodne pochadza zo stranky forum.dortomanie.cz. Tvaroh (taky ten v kelimku NEhrudkovy), kysle smotany, puding (len prasok, nevarit!) a trocha praskoveho cukru mixujeme, kym sa nam to nespoji. Ak sa nam to zda prilis huste (mne teda ano), pridame stavu z kompotu. Ja som dala stavu z konzervy s mandarinkami. Nie vela, asi tak 2 polievkove lyzice. Pomixujeme a ked je hmota spojena, mame hotovo. Krem je dost husty, da sa s nim pracovat hned. Ja som si vsak dala pauzu do rana.
  6. A ako na zdobenie? velmi jednoducho. Potrebujeme 3 misky, potravinarske farby podla lubovole a zdobiaci sacok a spicku (tvar hviezda, lepsi je nie s vela hrotmi a skor s vacsimi rozostupmi). Ja som si krem rozdelila asi na 4 casti. Jedna stvrtina sa hned zafarbi na zelanu farbu. U mna tmavofialova a zdobime spodne poschodie. Ak nam zostane zafarbeny krem (a chceme farbu na torte postupne zbledsovat), len k nemu pridame dalsiu stvrtinu kremu, dofarbime ak je treba a zdobime 2. poschodie s ruzickami tak, aby sme prisli po vrch torty, alebo aj kusok ruziciek aby trcal hore. No a so zvyskom kremu zdobime vrch torty od krajov k stredu. Ak treba dofarbime. Dame zachladit. Krem je husty, nesteka, pekne drzi tvar a krasne voni.
  7. Prajem vam vela zdaru pri peceni varechaci.