Torta s parížskym krémom (fotorecept)
Autor receptu: mesiar50
Tortu som robil pre zaľúbený párik.
Postup
- Ahojte
6 bielkov vymiešame aj s kryšt.cukrom (150 g) v tuhšiu penu.
- 6 žĺtkov minimálne prešľaháme,alebo iba tak s vidličkou trochu premiešame.
- K bielkovej pene primiešame žĺtky a nakoniec aj múku (180 g) ktorú primiešame, iba tak jemne varechou. Dielo prehadzujeme s citom, aby sme penu moc nerozbili.
- Surové cesto vyklopíme do tortovej formy vystlanej papierom.
Cesto som piekol 1 hodinu pri 160 °C.Použitý bol horný a spodný ohrev el. rúry.
- Korpus necháme celkovo vychladnúť.
- Vychladnutý tortový korpus potom priečne prerežeme na 3 časti. Ďalej pláty plníme a krémom natrieme aj boky torty. Na vrch torty budeme natierať biely krém.
- A teraz Vám ukážem ako som robil parížsky krém.
Smotanu (800 g) privedieme k varu aj s polámanou horkou čoko (200 g ) a mliečnou čokoládou (200 g) a maslom (50 g).
Týmto istým spôsobom som robil aj biely krém.
- Ako náhle nám zmes začne vrieť, tak ju ihneď stiahneme z tepelného zdroja. Čokoládové dielo narýchlo schladíme a potom zmes uložíme do chladničky. Najlepšie spravíme, keď ho necháme v chladničke cez celú noc.
Tortový korpus a biely krém som robil tiež predošlý deň resp. večer.
- Na druhý deň stačí schladenù čokoládovú zmes prešľahať v hustejšiu penu. Keď ju chcete mať sýtejšej farby, tak si do nej prišľahajte preosiate kakao. Sladkosť regulujeme práškovým cukrom.
Srdiečko na vrch torty som robil nasledovným spôsobom:
Vystrihol som srdiečko z papiera na pečenie a položil ho na vrch torty resp. biely
krém. Ďalej som na celý vrch torty nastrúhal horkú čokoládu. Potom som srdiečkový papier opatrne zodvihol do jednej strany (od spodu k vrchu). Upravil som potom nastrúhanú čokoládu, aby nebola moc na kope.