Torta s orieškami a čokoládovým likérom

Autor receptu: vierjan

Dcéra vie, že milujem zimu, orechy a čokoládový likér. A tak každý rok, vždy na moje narodeniny, z marcipánu vymodeluje figúrky a urobí mi z mojich obľúbených surovín túto tortu. Vždy je iná. Raz sa na nej koná detská guľovačka, inokedy sa stavia snehuliak. Tento rok sa na nej sánkovali deti aj so svojim psíkom.

12
porcií
90 minút
príprava
40 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Pripravíme si cesto. Vajíčka s práškovým cukrom vyšľaháme do peny. Pridáme múku preosiatu s kypriacim práškom a pudingovým práškom a zľahka premiešame. Cesto dáme do tukom vymastenej a múkou vysypanej formy (ideálne s odporúčaným priemerom) a pečieme asi 40 minút pri 180 stupňoch.
  2. Kým sa pečie korpus, pripravíme si krém číslo 1. V mlieku rozmiešame maizenu, kryštálový cukor, žĺtok a uvaríme kašu. Do vychladnutej kaše primiešame maslo a opražené pomleté lieskové oriešky.
  3. Korpus rozrežeme na tri časti. Počet častí bude podľa toho, aký priemer mala forma a ako sa nám podarí. ;-) Krém číslo 1 natrieme na spodnú časť korpusu potretú džemom, založíme druhou časťou, natrieme ju džemom a necháme trošku stuhnúť.
  4. Pripravíme si zatiaľ druhý krém. Žĺtka vymiešame spolu s cukrom vo vodnom kúpeli na krém. Krém odstavíme a zamiešame doňho likér. Podľa návodu na obale pripravíme želatínu a pridáme do nej rum. Spojíme ju s krémom a keď táto zmes dostatočne vychladne, napokon do nej zľahka primiešame aj vyšľahanú šľahačku.
  5. Krém číslo 2 natrieme na druhú časť korpusu, vyhladíme, založíme poslednou časťou a trošku zaťažíme. Tortu necháme stuhnúť.
  6. Šľahačku určenú na ozdobu vyšľaháme so stužovačom a potrieme ňou vrch i boky torty. Na vrch poukladáme figúrky z marcipánu.