Torta s orieškami a čokoládovým likérom
Autor receptu: vierjan
Dcéra vie, že milujem zimu, orechy a čokoládový likér. A tak každý rok, vždy na moje narodeniny, z marcipánu vymodeluje figúrky a urobí mi z mojich obľúbených surovín túto tortu. Vždy je iná. Raz sa na nej koná detská guľovačka, inokedy sa stavia snehuliak. Tento rok sa na nej sánkovali deti aj so svojim psíkom.
|
12 porcií |
90 minút príprava |
40 minút na 180 °C |
Postup
- Pripravíme si cesto. Vajíčka s práškovým cukrom vyšľaháme do peny. Pridáme múku preosiatu s kypriacim práškom a pudingovým práškom a zľahka premiešame. Cesto dáme do tukom vymastenej a múkou vysypanej formy (ideálne s odporúčaným priemerom) a pečieme asi 40 minút pri 180 stupňoch.
- Kým sa pečie korpus, pripravíme si krém číslo 1. V mlieku rozmiešame maizenu, kryštálový cukor, žĺtok a uvaríme kašu. Do vychladnutej kaše primiešame maslo a opražené pomleté lieskové oriešky.
- Korpus rozrežeme na tri časti. Počet častí bude podľa toho, aký priemer mala forma a ako sa nám podarí. ;-) Krém číslo 1 natrieme na spodnú časť korpusu potretú džemom, založíme druhou časťou, natrieme ju džemom a necháme trošku stuhnúť.
- Pripravíme si zatiaľ druhý krém. Žĺtka vymiešame spolu s cukrom vo vodnom kúpeli na krém. Krém odstavíme a zamiešame doňho likér. Podľa návodu na obale pripravíme želatínu a pridáme do nej rum. Spojíme ju s krémom a keď táto zmes dostatočne vychladne, napokon do nej zľahka primiešame aj vyšľahanú šľahačku.
- Krém číslo 2 natrieme na druhú časť korpusu, vyhladíme, založíme poslednou časťou a trošku zaťažíme. Tortu necháme stuhnúť.
- Šľahačku určenú na ozdobu vyšľaháme so stužovačom a potrieme ňou vrch i boky torty. Na vrch poukladáme figúrky z marcipánu.