Torta s jahodovou penou a ovocím

Autor receptu: ajus969

Tortičku som piekla prvýkrát, chuťovo ma prekvapila, svieža a hlavne nie presladená :-)

10
porcií
40 minút
na 170 °C

Postup

  1. Formu na pečenie s priemerom 20 cm, vymastíme maslom a vysypeme múkou, rúru predhrejeme na 170 °C. Roztopíme maslo a necháme chladnúť. Vymiešame si cesto: rozdelíme žĺtka od bielok si vyšľaháme redší sneh, pridáme cukor a vyšľaháme do tuha. Do žĺtok pridáme vanilkovú arómu a vyšľaháme. Žĺtky vylejeme do snehu a už len varešku premiešame, pridáme múku a vychladnuté roztopené maslo. Cesto nalejeme do formy, pečieme 40 minútm či je cesto upečené si skontrolujeme špajdlou, prípadne necháme dopiecť. Po upečení vyklopíme z formy, necháme vychladnúť a potom prerežeme na dva rovnaké pláty.
  2. Želatínu nasypeme do misky, zalejeme ju prevarenou vodou a necháme napučať. Jahody s cukrom uvaríme v hrnci, rozmixujeme ponorným mixérom a roztopenú želatínu vlejeme do jahodového pyré, necháme ho dôkladne vychladúť.
  3. Keď je jahodové pyré vychladené, vyšľaháme si smotanu na šlahanie a pyré do nej vlejeme a premiešame vareškou, plnku odložíme aspoň na 15 - 20 minút do chladničky.
  4. Spodný korpus natrieme hrubšou vrstvou jahodového džemu, jahodovou plnkou naplníme korpusy, uložíme ich na seba a dôkladne ponatierame aj boky torty. Takto naplnený a potretý korpus odložíme aspoň na 2 hodiny do chladničky stuhnúť.
  5. Čokoládu rozlámeme do misky, pridáme smotanu a v mikrovlnke zohreme 30sekúnd. Vymiešame hladkú čokoládovú polevu, necháme ju trošku vychladnúť, aby bola len letná (ak by bola príliš horúca, pri naliatí na tortu by nam plnka zliezla a tortu by to zničilo). Nalejeme ju navrch torty a po bokoch lyžičku vytvoríme kvapľové ozdoby. Odložíme na 30 minút do chladničky stuhnúť a potom odzobíme ovocím.
  6. Najlepšie je nechať ešte tortu stuhnúť v chladničke cez noc, ale ak ste nedočkaví, môžete už papať :-D
  7. Pridávam ešte tortu v reze :-)