Torta s čokoládovou krajkou (fotorecept)
Autor receptu: rennatte
Po úspešnej Kinder torte a Torte s bublinkami som po dlhšej dobe znovu experimentovala
s čokoládou a takto
vznikala čokoládová krajka
60 minút príprava |
45 minút na 180 °C |
Postup
- Žĺtky vymiešame s cukrom do peny, striedavo prilievame olej a vodu, odložíme.
Vyšľaháme bielky na tuký sneh. Múku preosejeme s práškom do pečiva a kakaom.
Do žĺtkovej zmesi striedavo zapracujeme múku a bielka.
Tortovú formu (priemer 24 cm) vymažeme olejom a vysypeme múkou, vylejeme tortové cesto, mierne pobúchame o dosku, aby popraskali vzduchové bublinky. Upečieme. Rúru počas pečenia neotvárame, najskôr po 40 minútach pichneme do korpusu špajdlou a ak ju vytiahneme čistú a suchú máme hotovo, ak bude na špajdli nalepené cesto, pokračujeme v pečení.
Krém: Šľahačku vyšľaháme, tvaroh vymiešame s cukrom, obe zmesi spojíme, pridáme Ole puding a vyšľaháme na krém.
Upečený korpus prerežeme na tri časti. Prvú časť pokvapkáme umom a potrieme džemom v tenkej vrstve a krémom v hrubšej vrstve, položíme ďalšiu časť korpusu, potieranie zopakujeme a položíme poslednú časť, potrieme džemom aj krémom v tenkej vrstve, krémom potrieme aj boky torty. Odmeriame si obvod a výšku torty, údaje si zapíšeme. Tortu dáme do chladničky. - Moja torta mala obvod 77 cm a výšku 6 cm. K údaju o výške torty prirátame 2 cm, ktoré budú prečnievať a robiť ohrádku na ovocie. Z papiera na pečenie si vystrihneme pás podľa nameraných rozmerov. V mojom prípade to je pás 77 cm dlhý a 8 cm široký. Čokoládu na varenie si rozpustíme vo vodnom kúpeli. Ak robíme jednofarebnú krajku, tak jeden druh čokolády, ak farebnú, tak dva druhy čokolády. Odprezentujem vám obe verzie. Na čierno-bielu krajku si pripravíme bielu a horkú čokoládu a dve zdobiace vrecúška na krém. Obe vrecká naplníme čokoládou a odstrihneme maličký otvor na tenkú linku. Na pás papiera robíme šikmé čiary striedavo horkou a bielou čokoládou najprv doprava a potom doľava cik-cak.
- Pri jednofarebnej krajke tento postup robíme len s jednou čokoládou.
- Hotový cik-cak necháme stuhnúť pri izbovej teplote cca 10 - 15 minút len do takej konzistencie aby sa dalo papierom s krajkou dalo hýbať
- Vyberieme si tortu s chladničky a položíme na podklad na ktorom sa bude servírovať, alebo odovzdávať. Papier s krajkou oboma rukami nadvihneme
- a prenesieme na okraj torty, jednou rukou pridŕžame a druhou pritláčame na tortu po celom obvode. Vložíme do chladničky aj s papierom.
- Papier odstránime z krajky až po stuhnutí čokolády.
- Hotovú tortu naplníme čerstvým ovocím.
- Najlepšie sa hodia maliny, jahody, pre pestrosť pomaranč na mesiačiky, bobule hrozna alebo čučoriedky.
- Dozdobíme sviečkami, vlajočkami.
- ...fotka od oslávenkyne
- ...aj táto bola pre dámu