Tvarohová torta
Torta s černicovým želé a tvarohovou plnkou (fotorecept)
Autor receptu: olinecka
Na prípravu si pripravme trocha trpezlivosti, ale výsledok je výborný, úžasné pohostenie na stole.
12-14 porcií |
50-55 minút príprava |
30-35 minút na 190 °C |
Postup
- Pripravené suroviny na korpus.
- Vajíčka, vanilínový a kryštálový cukor vymiešame mixérom do hustej peny. Striedavo pridávame olej a vlažné mlieko.
- Múku a vanilkový puding v prášku preosejeme a po častiach varechou vmiešame do vaječného základu. Vymiešame do hladka.
- Spodnú časť tortovej formy (priemer 27 cm) vyložíme papierom na pečenie, boky vymastíme maslovým papierom a vysypeme múkou. Do formy vylejeme pripravené cesto.
- Rúru predhrejeme na 190 stupňov a pečieme 30-35 minút (skúška upečenia špajľou). Po upečení necháme korpus vychladnúť vo forme, následne opatrne odstránime odnímateľný bok formy.
- Vrch korpusu upravíme a prekrojíme ho na dve polovice, odstránime papier na pečenie. Spodnú časť korpusu preložíme na podnos, potrieme černicovým lekvárom a vrátime do formy, ktorej boky spevníme. Uvaríme želé - do sirupu zmiešaného s vodou vsypeme pudingový prášok, rozhabarkujeme a dáme variť. Za stáleho miešania uvaríme priehľadné želé. Za horúca ho vylejeme na potretý korpus, dáme do chladničky stuhnúť.
- Suroviny na plnku. Vychladenú smotanu na šľahanie vyšľaháme do hladka, pridáme jemný vanilkový tvaroh, zašľaháme do hustej plnky. Polovicu plnky natrieme na želé, položíme druhú časť korpusu a zľahka pritlačíme. Na vrch nanesieme zbytok plnky, uhladíme a tortu dáme do chladničky stuhnúť.
- Po stuhnutí ozdobíme podľa vlastnej fantázie...
- Pred podávaním nakrájame horúcim nožom. Dobrú chuť.