Torta s bielou čokoládou
Autor receptu: pauvi
Na špeciálnu príležitosť špeciálna torta na želanie :)
Postup
- oddelíme si žĺtky a bielka. Bielka zmiešame s práškovým cukrom tak, aby nám vznikol tuhý sneh. Zapracujeme do neho vanilkový cukor, žĺtky. Jemne vmiešame polohrubú múku a na záver kypriaci prášok, asi za malú lyžičku. Takto pripravené cesto vlejeme do vymastenej pripravenej formy na pečenie.
- Ak chceme mať cesto zaujímavejšie, zvolíme "bábovkový postup", t.j. polovicu cesta vlejeme do formy, do druhej polovice zamiešame kakao či potravinársku farbu a farebné cesto vlejeme do stredu formy. Pečieme podľa druhu trúby, keďže tá moja si pečie ako chce, musím stále kontrolovať a nikdy neviem odhadnúť, koľko bude proces trvať :))))
- Pri torte v tvare pŕs som si najskôr odliala cesto do vymastených a strúhankou vysypaných misiek na kompót a zvyšok do formy, najskôr biele cesto a potom do stredu čierne. Po prekrojení hotového cesta sa mi spravil vysmiaty mickeymouse :)
- PLNKA:
Uvaríme si hustý vanilkový puding z mlieka, 2 pudingov, práškového cukru a vanilkového cukru. Do ešte teplého pudingu vmiešame bielu čokoládu. Zmes necháme vychladnúť a na záver vmiešame maslo.
Mne sa podarilo dať menej cukru, čím bola plnka menej sladká a to týchto horúčav tým prijateľnejšia, preto odporúčam počas prípravy plnku chutnať a začať so 100g cukru.
- Upečené a vychladnuté cesto si vyberieme z formy a formičiek a prekrojíme na 3 časti. Najskôr plát natrieme riadnou vrstvou kyselkavého džemu (ríbezľový je ideálny) a až naň natrieme plnku. Najskôr spravíme veľkú formu. Keď ju máme naplnenú, potrieme si celý jej vrch plnkou.
- cesto na prsia taktiež prekrojíme na 3 časti. Na spodok, ktorý budeme prikladať na "telo" natrieme džem z oboch strán. Na džem dáme plnku a takto spravíme obe prsia. Potom celý povrch a boky potrieme plnkou a domodelujeme požadovaný tvar.
- Poťah už robím odruky. Postačia dva balíčky marshmallows, lyžička masla, kys. citrónová a práškový cukor. Najlepšie sa mi marshmallows roztápajú vo vodnom kúpeli a nie sú pri zapracovávaní práškového cukru také horúce.