Torta radiátor ( fotorecept )

Autor receptu: mariaklara

Túto tortu robila moja dcéra.

50 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Pripravíme si suroviny. Oddelíme si žĺtky od bielkov. Najskôr si mixérom vyšľaháme bielky na tuhý sneh.
  2. Ďalej vymiešame žĺtky, cukor, olej a vodu do penista. Vzniknutú žĺtkovú zmes zľahka vmiešame do bielkov.
  3. Do zmesi preosejeme múku, PDP a kakao. Zmiešame, nalejeme do plechu (23x33cm) vystlaného papierom na pečenie a pečieme v rúre cca 20 - 30 minút. Tento postup zopakujeme ešte raz, aby sme si upiekli dva korpusy. Oba potom prekrojíme, takže nám vzniknú 4 pláty.
  4. Plát si trochu polejeme rozvarom z rumu, vody a cukru. Potrieme marhuľovým alebo iným lekvárom. Pláty plníme obľúbeným krémom. Postup zopakujeme, až kým naplníme tortu. Ale pozor, z krému si musíme nechať asi takú štvrtinu, lebo budeme potrebovať ešte na potretie celej torty. Dáme zachladiť do chladničky asi na 4 hodiny, alebo na celú noc. Vychladnutú tortu vyberieme a povykrajujeme priehlbinky, aby to vyzeralo ako radiátor. Potrieme tým zvyšným krémom a dáme znova do chladničky.
  5. Medzitým si pripravíme hmotu (asi 1,3 kg), rozpracujeme, zafarbíme. Vyrobíme si kľúč, čísla a ostatné ozdoby. tortu po vychladnutí preložíme na podložku. Hmotu si vyvaľkáme na hrúbku 3-4 mm a položíme na tortu.
  6. Uhladíme a zvyšky hmoty obkrojíme. Ešte raz popritláčame hmotu, aby sa dobre prilepila na krém.
  7. Okolo torty ušúľame tenký šúľok, aby sme zakryli prípadné nedostatky.
  8. Dorobíme trubky, priložíme kľúč, číslo,nápis a torta je hotová.