Torta pre tehotnú kamarátku
Autor receptu: mimit
Coskoro sa nam narodi krstny syn. Chcela som jeho mame, mojej velmi dobrej chorvatskej
kamaratke Snjezane,urobit radost. Raz sme spolu na internete videli fotku podobnej "tehotenskej"
torty a ja som ju tuzila upiect. Som iba zaciatocnik v marcipanovych tortach, toto je moja tretia v
poradi. Recept sem davam aj preto,aby sa zeny ako ja, ktore sa bali pustit do takychto tort,
osmelili a vyskusali. Dostala som totiz recept na velmi jednoduchu piskotu a skombinovala som ju
s este jednoduchsim kremom Postup- Tento recept som kludne mohla nazvat aj torta pre tehotnu kamaratku, katastroficky scenar. Najskor sa mi totiz nepodarilo zohnat formu v tvare lopty. Tak som sa vynasla podla rad z roznych for a kupila som si antikorove misky. Citala som sice o nejako lavovom efekte, ale najlepsie je si to vyskusat nie? A to ani nehovorim o zufalstve, ktorym je prvy raz potahovat polgulu v casovom strese pri malom zvedavom dietati...ale o tom potom...
Najskor si pripravime krem. Tento som si okukala od @Evusik. Salko varime v konzerve asi 2 hodiny, kym skaramelizuje. Kym trocha vychladne, uvarime si puding z 300 ml mlieka a pridame do neho maslo a nasledne aj skaramelizovane salko. Odlozime do chladnicky.
- Pre korpus na tuto tortu som potrebovala dvojitu davku surovin, ake by sme potrebovali na obycajnu tortu v kruhovej forme o priemere 26 cm. Tak som tomu prisposobila aj suroviny v rozpise. Piskota je naozaj jednoducha. Oddelime zltky od bielok, z bielok vyslahame tuhy sneh. Potom vyslahame zltka s cukrom do peny, pridame muku s praskom do peciva a nakoniec rucne bielky.
- Cesto na piskotu rozdelime do troch vymastenych a mukou dobre vysypanych misiek. Moje su o priemere 18 a 24 cm. Vam odporucam mensie ako 18 cm na prsia, bude to vyzerat lepsie, lebo ta moja torta je myslim dost obdarena :) no a pecieme velku misku zhruba 45 minut na 200 stupnov, ale treba urcite kontrolovat spajdlou a mensie misky boli za necelu polhodinu, opät treba kontrolovat. No, doteraz to bolo uplne v pohode.
- Po upeceni som mala dva problemy. Prvy, s ktorym som neratala, je ten, ze piskota vo vacsej miske splasla v strede zhruba o centimeter. Kedze som nechcela zrezavat, narychlo som upiekla korpus z 3 vajec v klasickej forme a tento nepodareny som stale otoceny akoby stal v miske dorovnala hore karamelovou plnkou. Dala som do chladnicky. A ked vychladol ten zachranny kurpus, otocila som na neho piskotu z velkej misky (tu dorovnanu). Uf, som zachranena, ale dokedy?
- Druhy problem, s ktorym som samozrejme ratala je ten, ze misky nemaju dokonaly polgulovy tvar. Takze som kazdu piskotu rozkrojila na tri casti, poliala jahodovym sirupom, potrela dzemom a natrela karamelovou plnkou. Vysledok bol takyto.
- Takze z piskoty, ktora mi zostala z tej zachrannej, lebo som ju obrezavala, som urobila puncovinu a takto dorovnala na tvar polgule vsetky tri moje casti torty. Nabuduce si kupim poriadne formy. Slubujem...
- Nasledne som vsetky potrela karamelovou plnkou, snazila som sa dorovna. Dala som ich na par hodin do chladu. Medzitym som si vyrobila aspon maslicku.
- No a potom uz len potahovanie a zdobenie. Kym som podlahla casovemu stresu, stihla som potiahnut akurat prsia. Potom sa prirutila moja dcera, zistila som, ze mam asi malo ruzovej potravinarskej farby, hodiny sa zblaznili a utekali a ja som uz nechcela rozbit dalsi mobil, tak som fotenie vzdala.
- No a tu uz je moj vysledok prace. Hovori sa, ze najlepsie sa chudne v strese, ale poviem vam, dnes som ziadny ubytok nevidela a to som tortu ani neskusala. Tak snad nabuduce a radsej bez toho stresu, ktory mi odpadne, ak si kupim spravne formy :)
|