Torta pre Agátku 1. (fotorecept)

Autor receptu: evusik

Naša krásna vnučka oslavovala prvý rôčik. Ako by to bolo bez torty. Lenže ako na potvoru bolo tak teplo, že piecť tortu bolo čisté šialenstvo.Tak som piekla v noci, ale ani to moc nepomohlo :-(

Suroviny

Postup

  1. Čokoládový korpus - z bielkov a cukru ušľaháme tuhý sneh. Čokoládu rozpustíme (nad parou alebo v mikrovlnke) a za stáleho miešania pridáme maslo a po jednom žĺtky, preosiatu múku s práškom do pečiva, kakao a nakoniec sneh z bielkov. Vylejeme do vymastenej a múkou vysypanej formy a pečieme na 160°C asi 40 minút - ak použijete klasickú tortovú formu. Ja som si cesto rozdelila do dvoch misiek a jednej formy s priemerom 16 cm...
  2. a piekla som len 20 minút na 160°C
  3. Piškótový korpus - z bielkov ušľaháme tuhý sneh. Žĺtky s cukrom vyšľaháme, pridáme olej a vodu, preosiatu múku a prášok do pečiva a na záver sneh z bielkov. Piekla som v dvoch malých formách, priemer 16 cm, na 160°C asi 25 minút.
  4. Upečené korpusy vyberieme na mriežku a necháme vychladnúť. To vľavo je zebra torta, tá samozrejme k tejto torte nepatrí, ale korpusy som piekla v noci všetky naraz, tak sa mi priplietla do záberu :-)
  5. Plnka: jednoduchá, rýchla a čoraz viac populárna plnka.... karamelové Salko vymiešame s maslom a s pudingom, ktorý sme uvarili v 300ml mlieka. Cukor som nedávala, Salko je sladké až až
  6. Piškótové korpusy rozkrojíme potrieme pikantým džemom a plnkou
  7. a na vrch dáme čokoládovú poľgulu, na obrázku to nie je vidno, ale tá časť torty vpredu má na spodu ešte čokoládový korpus, ktorý som už neprekrajovala. No a v tejto časti pečenia začalo moje trápenie, vonku teplo, kuchyňa otočená na juh, tak som obe časti torty strčila na pol hodinu do mrazničky...
  8. a takú mierne stuhnutú som ju potom poobkrajovala tak, aby mi vznikla polguľa. V mojom prípade je síce jedna polguľa väčšia, to preto, že je tam o jeden čoko plát viac. To čo som pookrajovala mi zároveň poslúžilo ako "malta" tak kde bolo treba pozatierať nerovnosti. Keď som bola z výsledkom ako tak spokojná, potrela som celú tortu plnkou a šupla som ju naspäť do mrazničky
  9. a zase - mierne stuhnutú tortu som vybrala z mrazničky a pomocou plnky som ju spojila a vznikol mi takýto tvar, ako základ pre kočiar. Ako vieme z rozprávky kočiar pre Popolušku vyčarovala dobrá víla z tekvice, tak som ešte v smere zhora nadol vykrojila také jarčeky
  10. a celú tortu som potiahla ružovou poťahovou hmotou, to som už robila v noci, pretože vo dne sa nedalo
  11. torta putovala do chladničky a ja som sa pustila do prípravy doplnkov - kolesá, vankúšik s črievičkou, kopu kvietkov a lístočkov.... a začalo skladanie.... chladnička pustená na maximum a ja som behala vybrať tortu s chladničky, 10 minút robiť a zas na pol hodiny do chladničky a tak stále do kola... skrátka des a hrúza :-)
  12. a do kočiara treba spraviť aj dvierka so záclonkou....
  13. a tu už je hotový kočiar pre našu oslávenkyňu, tu ešte drží tvar, pretože je čerstvo dohotovený a vytiahnutý z chladničky..... no a potom som si sadla do auta, o pol jednej v tom najväčšom úpeku, tortu mi položili na kolená a išlo sa... síce len nejakých 12 km ale ani klimoška nepomáhala...
  14. torta to prežila, len ja som sa celou cestou dušovala, že už ma nikto nikdy nenahovorí piecť tortu v takom horku :-) a že ďalšie vnúčatká chcem v zime....
  15. a tu už je naša princeznička, ktorá sa s vervou pustila do demolácie torty, ešte ju bavilo trhanie papiera s darčekov, ale najviac ju bavilo čvachtanie v bazéne čo sme jej všetci úprimne závideli :-)