Torta na večierok

Autor receptu: niqui5

Túto tortu by som mohla nazvať aj "rodinnou", pretože kedykoľvek má niekto u nás nejaký sviatok, tak si pýta práve ju :) Tak snáď bude chutiť aj vám :)

25 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Rúru rozohrejte na 180 °C (stupeň plynu 4). Vyberte si dve tortové formy s priemerom asi 20 cm a vysteľte ich pomasteným mastným papierom na pečenie. (stačí aj 1 forma, no v tom prípade budete musieť prerezať tortu na polovicu)
  2. Kakaový prášok vymiešajte so 4 lyžicami vriacej vody na hladkú zmes. V inej miske vyšľahajte maslo s cukrom dopenista, pridajte kakaovú zmes, vajcia, múku a kypriaci prášok. Dôkladne premiešajte a pridajte mandle. (torta je dobrá aj bez nich) Zmes rozdeľte do foriem a pečte cca 25 minút. Potom nechajte vychladnúť a vyberte z foriem.
  3. Smotanu na šľahanie, smetafix a vanilkový cukor vymiešajte na šľahačku. Vmiešajte kyslú smotanu a odložte do chladničky.
  4. V mise položenej nad slabo vriacou vodou roztopte všetky ingrediencie na čokoládovú polevu. Miešajte, kým sa všetko dobre nespojí, a nechajte chladnúť.
  5. Teraz zmontujte tortu dokopy. Z oboch upečených korpusov odstráňte mastný papier a, ak chcete, pokvapkajte ich sherry (alebo šťavou z kompótu, ak použijete kompótové ovocie). Na jeden korpus natrite šľahačku a nasypte ovocie. Dobre pritlačte druhý korpus. Nožom prihlaďte boky a nalejte polevu.