Torta Marlenka
Autor receptu: jjet
Staročeský perník v torte !
90 minút príprava |
50 minút na 180 °C |
Postup
- Lyžicu sódy zmiešanú s octom si pripravíme v blízkosti hrnca. Do vyššieho hrnca dáme maslo, med a cukor, počas varenia vymiešame. Potom pridáme pripravený ocot so sódou a miešame ďalej. Za stáleho miešania pridáme vajcia. Keď sa na povrchu objaví pena a začne hnednúť, tak odstavíme z ohňa. Hneď pridáme múku a zamiešame. Necháme vychladnúť.
- Cesto rozdelíme na 8 častí. Každú vyvaľkáme na tenké plátky a po upečení každú zarovnáme ( pomocou pokrievky alebo hrnca ). Pečieme 2-3 min. a plech si poriadne vymastíme, aby sa cesto neprilepilo.
- Salko si uvaríme vo vode /môžeme si uvariť dopredu/, tak 2 hodiny a necháme vychladiť. Keď je vychladené, tak ho vyšľaháme s Heliou.
- Upečené pláty natrieme plnkou (aj boky a vrch). Ak nám zostali kúsky z cesta, rozmrvíme a posypeme vrch torty. Ozdobíme čokoládou.