Snehová torta

Torta Ľadový vietor (fotorecept)

Autor receptu: pn

Zase niečo z Chorvátska. Tentokrát ovocná torta, ktorá nesmie chýbať na slávnostnom stole.

3x50 minút
na 140 °C

Suroviny

Postup

  1. Zo 4 bielkov, 100 g kryštálového cukru vyšľaháme sneh, do ktorého pridáme 1 kávovú lyžičku Gustinu a 1 KL octu. Do tortovej formy (priemer 26 cm) dáme papier na pečenie a vyšľahaný sneh dáme do formy. Vyhladíme a dáme sušiť do rúry vyhriatej na 140 °C na 50 minút. V rúre sa sneh nafúkne, ale potom spľasne. Takto pripravíme 3 snehové korpusy. Ja som dva piekla naraz, lebo mám rúru s ventilátorom.
  2. Žĺtkový krém: Zo žĺtkov, cukru, mlieka a pudingu uvaríme puding, ktorý potom prikryjeme fóliou, aby sa na ňom nespravila šupka. Keď vychladne, pridáme maslo a krém dobre vymiešame.
  3. Šľahačkový krém: Vyšľaháme rastlinnú šľahačku.
  4. Pripravíme si ovocie. Originál ovocie do tejto torty je kivi, banány a jahody. Ja som dnes dala banány, lesnú zmes a kivi. Vy môžete dať čo máte radi. Ja mám najradšej keď je celá jahodová. Robila som ju na objednávku, tak pani si ovocie vybrala sama. Na prvý korpus dáme 1/3 žĺtkového krému, naň poukladáme banány pokrájané na kolieska a na to 1/3 šľahačky. Na šľahačku položíme druhý korpus a pokračujeme vo vrstvení - krém, ovocie, šľahačka, tretí korpus, krém, ovocie a šľahačka. Dáme stuhnúť do chladničky.
  5. Druhý deň som vyšľahala šľahačku a potrela celú tortu. Ozdobila som k narodeninám. Vy môžete dať na šľahačku ovocie, banány nedávajte lebo budú čierne. Jedna moja rada: Ak nechcete piecť tri korpusy, tak zo surovín pripravte jeden plát, dajte ho upiecť na plech. Keď je upečený, prekrojte ho na tri obdĺžniky. Plňte ako tortu a budete mať rezy.
  6. Torta v reze.