Torta ľadové medvede (fotorecept)

Autor receptu: meggienka76

Túto tortičku by mal zvládnuť aj začiatočník. Nie je potrebné kupovať alebo vyrábať si poťahovú hmotu, len sa trošku pohrať s trpezlivosťou :o)) V dnešnej dobe sa dajú v obchodoch zakúpiť rôzne cukrové figúrky, takže sa nemusíte trápiť s ich výrobou.

Postup

  1. Bielka oddelíme od žĺtkov a vyšľaháme ich s cukrom, potom pridáme žĺtka, múku a prášok do pečiva (necelú polovicu balíčka) a kakao podľa chuti a zafarbenia. Pečieme vo vyhriatej rúre na 160°C. Po upečení, dáme korpus vychladnúť.
  2. Keď je korpus vychladený, vrátime ho do formy a zapojíme svoju ratolesť ukladaním ovocia na korpus, ktorý sme predtým potreli lekvárom.
  3. takto vyukladaný korpus dáme do chladničky a pripravíme si smotanovú želatínu
  4. Z ovocného kompótu zlejeme šťavu a dolejeme vodou do 800ml, pridáme cukor podľa chuti, lebo samotná želatína nie je sladená a necháme zovrieť. Odstavíme a vmiešame 2 ovocné želé s príchuťou broskyne (kvôli farbe) a dáme vychladiť. Keď je želatína vychladená, vyšľaháme si 2 šľahačkové smotany s troškou cukru a 3 stužovačmi šľahačky a opatrene potom do nej prilievame želatínu(nie všetku, necháme si kúsok bokom na jazierko) a miešame. Takto všetko spojené vylejeme na vychladený korpus a dáme do chladničky na cca 2 hodiny.
  5. Keď nám smotanovo-želatínová náplň stuhne, vyrežeme resp. vydlabeme si "jazierko" ľubovoľného tvaru a nezabudneme nechať nejakú tú želatinu na morské dno :o))
  6. Zvyšnú želatínu si zafarbíme na modro alebo modro zeleno (ono to chytá podľa zafarbenia samotnej želatíny) a vlejeme do vydlabaného "jazierka" ak nám ostane želatína môžeme poliať aj okolie. Vložíme kryhy - ja som mala vyrobené kryhy aj medvede z podomácky vyrobeného cukrového fondánu.Pozn.: Kryhy je možné vyrobiť aj z bielej čokolády.
  7. Okolie "jazierka" obtrieme krémom, aby sme vytvorili atmosféru snehovej prikrývky a posypeme kokosovou múčkou.
  8. pripravené medvede z cukrového fondánu. Ak by si ich chcel niekto spraviť sám, tak si z hmoty spraví hrubší valček, ktorý na jednom konci rozreže(to budú nohy) a druhý koniec vytvaruje do špica (hlava). Následne si vytvaruje a prilepí predné labky a kakaom alebo čokoládou namaľuje pazúriky, očká a nos.
  9. Medvedíky posadíme na tortu a dáme im tam zopár krýh.. Pozn.: Kryhy je možné vyrobiť aj z bielej čokolády.
  10. Iná alternatíva tejto torty, mení sa akurát tvar a zafarbenie smotanovej želatíny.
  11. ... alebo len tak ku káve...
  12. ... aj so snehuliakom